Чи існує відповідність у фахових вимогах до фармацевтів між Україною та Європою? Стислий огляд від FIP

18 Травня 2022 4:18 Поділитися

Професії фармацевта, лікаря, медичної сестри, акушера тощо належать до регульованих (регламентованих). Щоб почати працювати за фахом в іншій державі, потрібно довести відповідність власного рівня спеціальної підготовки вимогам, що застосовують у країні перебування. Це здійснюють шляхом або формальної експертизи, або складання спеціальних (теоретичних та практичних) іспитів. Також може бути застосована вимога щодо додаткового навчання та/або фахової практики. Профільні установи чи організації, що з’ясовують відповідність місцевим вимогам, зокрема, українських практик, тепер можуть покладатися на огляд, підготовлений інтернаціональним колективом авторів.

У травні 2022 р. Міжнародна фармацевтична федерація (International Pharmaceutical Federation — FIP) видала «Інструкцію для підтримки інтеграції фармацевтичних працівників — біженців з України. Підтримка освіти та професійного регулювання працівників в інших країнах».

Документ містить інформацію на основі даних, наданих Громадською організацією «Всеукраїнська фармацевтична палата». Йдеться про нормативні вимоги та стандарти практики фармацевтичних фахівців в Україні, включаючи освіту. Представлений пакет даних можна використовувати для підтримки інтеграції фармацевтів або фармацевтичних техніків — біженців з України. Деякі дані можуть бути не зовсім актуальними, але будуть оновлені за першої можливості, йдеться в документі. Свою вдячність FIP висловила доценту Ірині Власенко, «академічному фармацевту з України, за її неоціненну та безкорисливу співпрацю у збиранні інформації». І. Власенко є членом робочої групи Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicine Agency — EMA) зі співпраці з пацієнтами та споживачами, членом керівної групи Європейської мережі центрів фармакоепідеміології та фармаконагляду (European Network of Centres for Pharmacoepidemiology and Pharmacovigilance) і віцепрезидентом Міжнародної діабетичної федерації (International Diabetes Federation — IDF).

Ознайомлення з документом дає уявлення про розбіжності між українським та європейським професійними середовищами, зокрема, щодо відсутності реєстру фармацевтів, ліцензування на право займатися професійною діяльністю та санкцій у вигляді тимчасової або постійної заборони займатися практичною діяльністю (таблиця).

Таблиця. Деякі моменти з тих, що увійшли до підбірки, стосовно розбіжностей з європейськими реаліями (відібрано редакцією)

Чи існує законодавча вимога щодо реєстрації чи ліцензування фармацевтів? Ні.

Фармацевти можуть почати практику, маючи диплом про фахову вищу освіту та сертифікат про інтернатуру.

Початковий рівень кваліфікації для фармацевтів — це ступінь магістра. У дипломах до 2021 р. використовувався термін «провізор». Наразі, згідно з оновленим національним класифікатором ДК 003:2010 його замінено на «фармацевт».

Аналогічно, з 2021 р. фармацевтів (фармацевтичних техніків за звичною для європейців термінологією) називають «фармацевтичними асистентами». Вони мають ступінь бакалавра

Чи ведеться моніторинг дотримання рекомендацій належної аптечної практики (НАП)? Спільну настанову FIP/Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з НАП затверджено МОЗ у якості стандарту ще 1.01.2011 р., але механізму забезпечення виконання чи контролю за  дотриманням НАП наразі немає
Чи може громадськість подавати скарги на якість отриманої від фармацевта допомоги? Хто приймає, досліджує та фіксує результати розгляду скарг? Відповідну скаргу можна подати до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в електронному вигляді (dpss.gov.ua).  Такий механізм застосовують для всіх компаній, які надають послуги. Аптеки не є винятком, проте і окремої процедури для них немає.

Санкції у вигляді відсторонення від практики не застосовують (дипломи університету не можуть бути призупинені). Однак, якщо недбалість має серйозні наслідки, справа може бути розглянута через суд

Чи існують загальновизнані національні показники дотримання стандартів практики, призначені для фармацевтів?

 

 

 

 

 

Чи існують інші рівні сертифікації для надання певних послуг (наприклад вакцинації) або спеціалізованої допомоги?

Ні.

Але є офіційний документ «Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», де містяться завдання, обов’язки та кваліфікаційні вимоги до фахівців різного профілю (завідувач аптеки, фармацевт, клінічний фармацевт тощо).

Спеціалізація другого рівня: якщо фармацевт бажає стати завідувачем аптеки, йому необхідно пройти вторинну спеціалізацію «Організація і управління фармацією». Щоб працювати фармацевтом-аналітиком, необхідно пройти 2-місячний навчальний курс. Те саме стосується спеціалізацій з косметології, токсикології/судової токсикології та клінічної фармації

Чи має Україна взаємні домовленості з іншими країнами щодо визнання кваліфікацій фармацевтів, що практикують? Ні.

Застосовують підтвердження на індивідуальній основі, дотримуючись правил і вимог, які відповідна країна висуває до іноземних фармацевтів

Чи існує національний стратегічний план щодо фармацевтичних кадрів (наприклад, як частина більш широкого у галузі охорони здоров’я або як окремий стратегічний план)? Незрозуміло, чи можна вважати подібним планом Постанову Кабінету міністрів від 5 грудня 2018 р. № 1022 «Про затвердження Державної стратегії реалізації державної політики забезпечення населення лікарськими засобами на період до 2025 року»
Інші коментарі В Україні не існує обов’язкового ліцензування фармацевтичних працівників.

Всеукраїнська фармацевтична палата активно піднімає питання про необхідність обов’язкової реєстрації фармацевтів в єдиному реєстрі з метою відстеження та ліцензування фармацевтичних працівників, що активно практикують.

Наостанок в «Інструкції для підтримки інтеграції фармацевтичних працівників — біженців з України. Підтримка освіти та професійного регулювання працівників в інших країнах» FIP наведено перелік закладів вищої освіти, що готують фармацевтів, у кількості 26, а також ще двох (коледжів у Полтаві та Житомирі), що випускають лише бакалаврів (фармацевтичних асистентів).

За матеріалами www.fip.org; zakon.rada.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті