Чому мавпяча віспа не надто турбує спеціалістів у сфері охорони здоров’я?

25 Травня 2022 4:43 Поділитися

За словами експерта аналітичної компанії GlobalData, враховуючи той факт, що вакцина від мавпячої віспи вже існує, нинішній спалах цього захворювання не виглядає надто тривожним.

Коментар аналітика GlobalData з’явився на тлі повідомлень, що кількість випадків віспи мавп у Великобританії досягла 20, а в Європі інфіковано понад 100 осіб. У всьому світі список країн з відомими випадками цієї рідкісної тропічної хвороби також збільшується: Австралія, Італія, Швеція, Іспанія, Португалія та США повідомляють про випадки інфікування.

Віспа мавп — це типово легка вірусна інфекція, ендемічна для деяких регіонів Африки. Часто відмічається у районах з тропічними лісами, перші випадки захворювання людей зафіксовані в 1970-х роках із такими симптомами, як лихоманка, головний, м’язовий біль та озноб.

Аналітик компанії GlobalData Емілі Мартін (Emily Martyn) застерігає від надмірної паніки, зазначивши, що віспа мавп є рідкісною хворобою, якою можна керувати, та яка найчастіше передається при контакті тварини з людиною. Крім того, постачальники медичних послуг можуть запропонувати вакцину, розроблену данською компанією Bavarian Nordic, яка схвалена в США під торговою назвою Jynneos і в Канаді — Imvamune. Вакцина розроблена проти звичайної віспи людини, але, як відомо, вона також ефективна проти віспи мавп. У Європі, де, як повідомляється, країни розміщують замовлення на продукт, він реалізується під торговою маркою Imvanex з показанням до застосування з метою профілактики віспи, але також використовується off-label.

Станом на початок тижня акції Bavarian Nordic торгувалися приблизно на 70% вище порівняно з тижнем раніше. Е. Мартін додала, що служби охорони здоров’я також можуть використовувати існуючі системи, створені для налагодження вакцинації від COVID-19 для швидкого та ефективного вирішення та контролю цієї проблеми.

За матеріалами www.thepharmaletter.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті