Тедрос Адханом Гебреєсус переобраний головою ВООЗ

26 Травня 2022 9:30 Поділитися

Члени Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) більшістю голосів переобрали Тедроса Адханома Гебреєсуса (Tedros Adhanom Ghebreyesus) на посаду генерального директора ще на 5 років. Про це 24 травня 2022 р. заявив президент Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я (World Health Assemble).

Таємне голосування відбулося під час Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, яка проходить у ці дні в Женеві. Т.А. Гебреєсус був єдиним кандидатом, що балотувався.

Голосування стало кульмінацією виборчого процесу, який розпочався у квітні 2021 р., коли державам-членам було запропоновано подати пропозиції щодо кандидатів на посаду генерального директора. Під час січневої зустрічі Виконавча рада ВООЗ номінувала на цю посаду Т.А. Гебреєсуса.

Новий термін повноважень розпочнеться 16 серпня 2022 р. Згідно з правилами генеральний директор ВООЗ може переобиратися лише один раз.

Під час свого першого терміну Т.А. Гебреєсус запровадив широкомасштабну трансформацію ВООЗ, спрямовану на збільшення впливу організації, на підвищення ефективності з метою пропаганди здорового способу життя, захисту більшої кількості людей у надзвичайних ситуаціях та розширення рівного доступу до охорони здоров’я. Він також керував реагуванням ВООЗ на пандемію COVID-19, спалахи вірусу Ебола в Демократичній Республіці Конго та інші гуманітарні кризи, пов’язані зі здоров’ям людей.

Звертаючись до асамблеї незабаром після свого переобрання, Т.А. Гебреєсус зазначив, що в майбутньому увага ВООЗ буде зосереджена на забезпеченні готовності до надзвичайних ситуацій та покращенні роботи організації.

Під час свого виступу Т.А. Гебреєсус розплакався, розповідаючи про нинішню українську кризу та смерть його молодшого брата від дитячої хвороби серед війни та бідності кілька десятків років тому.

«Коли я був в Україні, коли я побачив, особливо дітей…  Мені на думку спала картина більш ніж 50-річної давності, така відчутна, така переслідуюча. Запах, звук та образ війни. Це те, що я не хочу, щоб із кимось сталося».

Нагадаємо, що вперше Т.А. Гебреєсуса було обрано генеральним директором ВООЗ у 2017 р. До цього він обіймав посади міністра закордонних справ Ефіопії (2012–2016 рр.) та міністра охорони здоров’я Ефіопії (2005–2012 рр.). Він також очолював керівні органи Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (Глобальний фонд), Партнерства «Звернути назад малярію» та обіймав посаду співголови правління Партнерства з охорони здоров’я матерів, новонароджених та дітей.

За матеріалами www.reuters.com; www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті