Обов’язковість використання електронного підпису на захищеному носії вчергове відтерміновано

Обов’язковість використання електронного підпису на захищеному носії в Україні відтермінували на період дії воєнного стану та протягом 6 міс з дня його припинення. Відповідне рішення Уряд ухвалив 24 травня.

Тобто нині для взаємодії з електронною системою охорони здоров’я достатньо використовувати той електронний підпис, який наявний та який використовують у роботі лікарі та адміністратори.

Відповідно до постанови КМУ від 24.05.2022 р. № 617 на період дії воєнного стану та протягом 1 міс з дня його припинення чи скасування формування нових сертифікатів раніше засвідчених відкритих ключів для користувачів електронних довірчих послуг може здійснюватися кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг автоматично, без особистої присутності таких користувачів.

У Міністерстві цифрової трансформації України нагадують, що у 2020 р. використання електронного підпису в окремих випадках, коли вимагається кваліфікований, було впроваджено в межах експериментального проєкту. А обов’язкове використання е-підпису на захищених носіях планувалося запустити з 31 березня цього року.

«Експериментальний проєкт успішно себе зарекомендував. Лише минулого року було отримано 17 млн е-підписів, якими скористалися понад 8 млрд разів», — зазначили в Міністерстві цифрової трансформації України.

Однак для того, щоб не створювати під час воєнного стану навантаження на надавачів електронних довірчих послуг і великі черги на отримання довірчих послуг, впровадження рішення відтермінували. А це означає, що користувачі електронних довірчих послуг зможуть і надалі використовувати удосконалені підписи, що базуються на кваліфікованих сертифікатах для е-взаємодії фізичних та юридичних осіб, а також автентифікації в держсистемах.

За матеріалами thedigital.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті