10 міфів про захист від сонця

27 Травня 2022 2:08 Поділитися

Відомо, що надмірний вплив сонячних променів може бути першопричиною згубних наслідків для шкіри, очей та імунної системи. На думку експертів, у більшості випадків захворювання на рак шкіри можна попередити, оскільки шкоді від ультрафіолетового (УФ) випромінювання, здебільшого, можна запобігти. З нагоди Дня захисту від сонця (шкідливого впливу сонячного проміння), що відзначається 27 травня, пригадаємо основи захисту, а також головні міфи щодо впливу сонячного випромінювання.

10 міфів щодо захисту від сонця за версією Австралійської ради з ракових захворювань (Australian Cancer Council)

Міф 1. У вітряні, похмурі чи прохолодні дні пошкодження внаслідок впливу сонця є неможливим

Пошкодження обумовлює УФ-випромінювання, а не температура. Рівень такого випромінювання у прохолодний та похмурий день може бути подібним до того, що й у теплий та сонячний. Отримати сонячний опік навіть у похмурий день можливо, оскільки УФ-випромінювання може проникати крізь хмари. Тому доцільно перевіряти УФ-індекс. Якщо рівень УФ-індексу становить 3 і вище, краще використовувати засоби для захисту від сонця, наприклад сонцезахисний крем. Якщо такий рівень нижче 3, захист від сонця як правило, не потрібен.

Міф 2. Фальшива засмага робить шкіру темнішою, захищаючи її від сонця

Лосьйон для автозасмаги не покращує здатність організму захищатися від сонця, тому все одно потрібно використовувати засоби для захисту від сонця.

Міф 3. Якщо ви використовуєте косметику з фактором захисту від сонця (Sun Protection Factor — SPF), то застосовувати сонцезахисний крем не обов’язково

Більшість косметичних продуктів або не забезпечують захист від сонця, або не надають достатнього захисту. Якщо косметика не має позначки SPF 30 і більше, слід наносити додатково сонцезахисний крем під макіяж. Для тривалого перебування на сонці слід використовувати окремий сонцезахисний засіб і повторно наносити його кожні 2 год, а не лише 1 раз вранці.

Міф 4. Люди з оливковим тоном шкіри не схильні до ризику розвитку раку шкіри

Люди з оливковим тоном шкіри менш схильні до отримання опіків, але так само можуть захворіти на рак шкіри. УФ- випромінювання може мати негативний вплив незалежно від типу шкіри.

Міф 5. Якщо ви наносите SPF 50+, то можете знаходитися на сонці довше

Жодний сонцезахисний крем не є безумовною бронею. Так, SPF 50+ забезпечує кращий захист від УФ-випромінювання. Сонцезахисні креми з SPF 30 фільтрують близько 96,7% УФ-випромінювання, а сонцезахисні креми SPF 50+ — 98%. Якщо ви знаходитеся на сонці довго, рекомендується наносити сонцезахисний крем перед виходом на вулицю, а потім — кожні 2 год.

Міф 6. Щоб уникнути дефіциту вітаміну D, необхідно впродовж тривалого часу перебувати на сонці

Дослідження показують, що тривале перебування на сонці не призводить до подальшого зростання рівня вітаміну D, проте підвищує ризик розвитку раку шкіри. Коли рівень УФ-випромінювання становить 3 та вище, достатньо вітаміну D можна отримати лише за декілька хвилин перебування на сонці, під час виконання повсякденних завдань. Якщо ж рівень УФ-випромінювання нижче 3, наприклад взимку, підтримувати рівень вітаміну D, проводячи більше часу на відкритому повітрі, доцільно.

Міф 7. Не потрібно турбуватися щодо раку шкіри, бо якщо захворієте, то одразу побачите, його легко лікувати

Лікування раку шкіри може бути серйознішим, ніж просто випалювання, може включати хірургічне втручання, хіміотерапію. Будьте уважні до появи будь-яких нових плям або змін у наявних плямах. Якщо ви помітили зміни — одразу зверніться до лікаря.

Міф 8. Захворіти на рак шкіри ризикують лише любителі позасмагати

Надмірне перебування на сонці характерне не тільки для тих, хто цілеспрямовано засмагає. У середовищі з високим рівнем УФ-випромінювання ви можете піддаватися його небезпечному впливу під час будь-яких повсякденних дій, як то робота на відкритому повітрі, в саду чи на городі тощо.

Міф 9. Якщо ви не схильні отримувати опіки, турбуватися про захист від сонця не потрібно

Засмага — це захисна реакція шкіри на вплив УФ-випромінювання, оскільки УФ-промені пошкоджують клітини, навіть якщо немає почервоніння або лущення. Якщо ви легко засмагаєте, це ще не означає, що не потрібно користуватися захистом від сонця.

Міф 10. Не можна обпектися в машині через вікно

Нетоноване скло трохи зменшує, але не блокує УФ-випромінювання. Ви можете отримати опік шкіри через нетоноване скло автомобіля, якщо рівень УФ-випромінювання високий.

Способи захистити себе від сонця: рекомендації ВООЗ

  • Обмежте час перебування на сонці вдень. Ультрафіолетове випромінювання сонця найбільш інтенсивне з 10:00 до 16:00. За можливості обмежте перебування на сонці в ці години.
  • Слідкуйте за УФ-індексом. Це допоможе вам спланувати свою діяльність на свіжому повітрі так, щоб запобігти надмірному перебуванню під променями сонця.
  • Користуйтеся тінню. Намагайтеся перебувати в тіні в той час, коли ультрафіолетові промені найінтенсивніші, але майте на увазі, що тінь від дерев, парасольок, тентів та іншого не забезпечує повного захисту від сонця. Пам’ятайте про «правило тіні»: якщо ваша тінь коротка — ховайтеся від сонця.
  • Носіть одяг, який захищає від сонця. Широкополий капелюх забезпечує надійний захист від сонця для очей, вух, обличчя та задньої частини шиї. Сонячні окуляри, що забезпечують захист від УФ-А- та УФ-Б-променів на 99–100%, значною мірою зменшують шкідливий вплив сонця на очі. Щільний і просторий одяг, що закриває якомога більшу поверхню тіла, забезпечує додатковий захист від сонця.
  • Використовуйте сонцезахисний крем. Наносьте сонцезахисний крем на відкриті ділянки шкіри кожні 2 год або після роботи, купання, ігор чи вправ на свіжому повітрі.
  • Не користуйтеся обладнанням та лампами для штучної засмаги. Це шкідливо впливає на шкіру і завдає шкоди незахищеним очам.

За матеріалами www.cancer.org.au; www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті