Ропістезія: як народити комфортно та без болю?

Народження дитини — це велика радість, на яку з нетерпінням очікують батьки. Та водночас це неабияке випробування для матері. Багатьох лякає перспектива нестерпного болю, який може стати джерелом стресу для матері і вплинути на перебіг пологів. Саме тому у світі широко застосовують епідуральну і спінальну методики регіонарної анестезії та аналгезії. Ці методи мають сприятливий профіль безпеки як для матері, так і для малюка. У деяких випадках вони дозволяють покращити стан матері та полегшити процес пологів.

Чому не варто терпіти біль?

У настановах Американського товариства анестезіологів (American Society of Anesthesiologists — ASA) і Американського коледжу акушерів і гінекологів (American College of Obstetricians and Gynecologists — ACOG) зазначено, що немає таких обставин, коли жінка має відчувати серйозний біль, у той час, коли вона перебуває під на-глядом лікаря. За відсутності медичних протипоказань материнський запит — достатнє медичне показання для полегшення болю під час пологів. Із чим це пов’язано? Перш за все — терпіти біль — не корисно ні для матері, ні для дитини. Біль, як стресовий фактор, активізує викид адреналіну і норадреналіну, що призводить до спазму периферичних судин (у тому числі в матково-плацентарному комплексі) і викликає дистрес і ацидоз плода, також виділення катехоламінів знижує пологову діяльність (Грижимальський Є.В. та співавт., 2020; Амін С.М. та співавт., 2014). Крім того, сильний біль під час пологів є одним з факторів, що асоціюється з посттравматичним стресо-вим розладом, який виникає після пологів (Slade, 2006).

Епідуральна чи спінальна анестезія?

При спінальній анестезії відбувається втрата чутливості всіх органів, що іннервуються з певної ділянки спинного мозку, — таким чином втрачається не тільки больова, а й інші види чутливості, а також, що особливо важливо при пологах, — втрачається можливість рухатися. На противагу цьому при епідуральній анестезії є можливість варіювати ступінь знеболення — за потреби це може бути лише знеболення без порушення інших видів чутливості та рухової активності — жінка може брати активну участь у пологах. Також важливо, що епідуральна анестезія може застосовуватися протягом усього періоду пологів, не підвищує ризики кесаревого розтину чи ускладнень для малюка і завдяки цим особливостям наразі є найбільш поширеним методом знеболювання пологів у світі (Traynor A.J. et al., 2016; Rimaitis K., 2015; Anim‐Somuah M. et al., 2022).

Ропістезія — епідуральне знеболення пологів з РОПІЛОНГОМ

Важливою клінічною особливістю місцевих анестетиків, що застосовуються при епідуральній анестезії, є здатність викликати вибіркову блокаду чутливої чи рухової активності. Ропівакаїн є одним з найоптимальніших препаратів для знеболення пологів, що може забезпечити мінімальний мотор­ний блок, тобто зберігає можливість рухатися та відчувати перейми без болю. Ропівакаїн не впливає на тривалість пологів (Shen X.F. et al., 2017). Варто підкреслити, що ропівакаїн порівняно з бупівакаїном має кращий профіль безпеки, нижчу кардіотоксичність, а також нижчий потенціал щодо моторного блоку (Грижимальський Є.В., Гарга А.Й., 2021). Наразі препарат ропівакаїну РОПІЛОНГ виробляє вітчизняна фармацевтична компанія «Юрія-Фарм».


РОПІЛОНГ випускається у 3 лікарських формах: 2 мг/мл флакон по 100 мл, 7,5 мг/мл і 10 мг/мл ампули по 10 мл. При застосуванні високих доз РОПІЛОНГУ досягається хірургічна анестезія з втратою всіх видів чутливості, при застосуванні нижчих доз досягається аналгезія, за якої знижується рівень болю та зберігається рухова актив-ність.
Детальніше про знеболення пологів читайте на сайті: ropistesia.com.ua.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Інформація для професійної діяльності медичних і фармацевтичних працівників

РОПІЛОНГ Склад. Ропівакаїн. Лікарська форма. Розчин для ін’єкцій. Фармакотерапевтична група. Засоби для місцевої анестезії. Аміди. Код АТХ N01B B09. Препарат має протипоказання та побічні реакції. Категорія відпуску. За рецептом. Виробник. ТОВ «Юрія-Фарм». Р.п.: UA/19109/01/01, UA/19109/01/02. Термін дії з 16.12.2021 до 16.12.2026 р. Показання. Ропілонг 7,5 мг/мл та 10 мг/мл показаний дорослим і дітям віком від 12 років для анестезії при хірургічних втручаннях: епідуральна анестезія при хірургічних втручаннях, включаючи кесарів розтин; блокада великих нервів; блокада периферичних нервів. Р.п.: UA/19109/02/01. Термін дії з 16.12.2021 до 16.12.2026 р. Показання. Застосовувати дорослим і дітям віком від 12 років для купірування гострого болю: тривала епідуральна інфузія чи періодичні болюсні ін’єкції для усунення післяопераційного болю або для знеболювання пологів; блокада периферичних нервів; тривала блокада периферичних нервів шляхом тривалої інфузії або періодичних болюсних ін’єкцій, наприклад для усунення післяопераційного болю. Застосовувати дітям віком від 1 до 12 років для купірування гострого болю (під час та після хірургічного втручання): периферична блокада при одноразовому введенні препарату. Застосовувати дітям від народження до 12 років для каудальної епідуральної блокади (під час та після хірургічного втручання): тривала епідуральна інфузія.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті