Є всі передумови для зниження цін на ліки ринковими методами — Михайло Радуцький

30 Травня 2022 6:11 Поділитися

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) Михайло Радуцький повідомляє, що Комітет отримує звернення від українців щодо зростання в аптеках цін на лікарські засоби. За словами політика, вартість ліків зросла на 20–25%, а за деякими окремими позиціями зростання взагалі становить до 40% (прим.ред.: за даними компанії Proxima Research, порівняно з минулим роком в цілому по ринку за березень–квітень зростання зафіксовано на близько 20%. Варто зауважити, що наразі ціни стабілізувалися, і подальшого підвищення не відбувається. При цьому відзначимо, що ліки, навіть українського виробництва, здебільшого мають високу імпортну складову).

М. Радуцький зазначив, що є низка факторів, які впливають на формування вартості лікарських засобів. Зокрема, падіння курсу гривні по відношенню до долара та євро, зростання вартості палива, ускладнення логістики імпортних лікарських засобів.

Також проблемою є відсутність обігових коштів в аптечних мереж. Адже для відновлення роботи на деокупованих територіях, компенсації збитків аптечним мережам потрібні ресурси. У деяких регіонах відчувається кадровий дефіцит. Для повернення на роботу до зруйнованих міст фармацевтів іноді доводиться додатково стимулювати.

Окрім цього, обсяги продажу в аптечних мережах останнім часом зменшуються — у багатьох людей сьогодні просто немає грошей, тому купують найнеобхідніше, відмовляючись, наприклад, від вітамінів. Усі ці фактори впливають на підвищення цін.

Для перевірки обґрунтованості підвищення цін на лікарські засоби М. Радуцький звернувся до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба). Так, заступник керівника Держлікслужби Володимир Короленко повідомив, що фахівці відомства щотижня проводять моніторинг вартості ліків в аптеках. Досліджують ціни на 20 основних препаратів, які найбільше користуються попитом в аптеках (серцево-судинні препарати, анальгетики, противірусні, для лікування гіпертензії, психічного здоров’я). З 24 лютого розглянуто понад 70 звернень громадян стосовно підвищення цін в аптеках, але про результати моніторингу не зазначалося.

При цьому політик виступає проти впровадження більш жорсткого контролю за вартістю ліків та посилення адміністративного тиску. Адже за останній час є декілька прикладів, коли державне регулювання цін призводило до виникнення дефіциту на товари, появи «чорного ринку». На думку М. Радуцького, є всі передумови для зниження цін ринковими методами.

По-перше, від початку війни доволі значна кількість аптечних закладів не поновила роботу. Необхідно створити умови для відкриття якомога більшої кількості аптек. Конкуренція — найкращий інструмент для зниження вартості товару. Це задача місцевої влади, яка має бути зацікавлена у відновленні роботи аптек у своєму регіоні.

По-друге, потрібно, щоб повноцінно запрацювала легальна онлайн-торгівля лікарськими засобами. Оскільки ще у вересні 2020 р. Верховна Рада України ухвалила закон № 904, розроблений Комітетом, і затверджено підзаконні акти, необхідні для запуску легальної торгівлі ліками через інтернет.

По-третє, деякі аптечні мережі понесли збитки та не мають обігових коштів. Тому є сенс вирішити питання кредитування для їх подальшої роботи.

За матеріалами t.me/radutsky

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті