Виробники не планують підвищувати ціни на ліки з програми «Доступні ліки» — Олександр Комаріда

31 Травня 2022 12:23 Поділитися

Перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда повідомив, що жоден з вітчизняних виробників не звертався до МОЗ із пропозицією підвищити ціну на якийсь лікарський засіб з програми «Доступні ліки». Навпаки, вони запевняють, що триматимуться до останнього, аби цього не робити.

«Зазвичай у цій програмі беруть участь вітчизняні виробники. Вони розуміють і свою соціальну відповідальність, і свою допомогу країні та пацієнтам. Жоден з вітчизняних виробників не звертався до нас із пропозицією підняти ціну на якийсь лікарський засіб. Навпаки, вони запевняють нас, що триматимуться до останнього, аби її не підвищувати. Я рішуче підтримую таку позицію і можу лише подякувати їм і всій вітчизняній Фармі за те, що вони не зупинилися і в найбільш кризовий період виробляли та доставляли лікарські засоби, допомагали логістичним компаніям транспортом, у певний момент навіть перестали бути конкурентами один одному», — відзначає О. Комаріда.

Водночас МОЗ працює над підтримкою вітчизняних фармацевтичних виробників. Посадовець відмічає, що наразі для лікарень спрощено порядок закупівель, вони напряму можуть купити будь-які лікарські засоби, і ці закупівлі МОЗ моніторить. «І коли ми побачили, що лікарні почали закуповувати іноземні препарати, аналоги яких є в Україні, то попросили їх купувати українські лікарські засоби», — наголосив заступник міністра.

Він додав, що всі українські препарати перед тим, як потрапити на ринок, мають довести свою відповідність європейському аналогу. Жодні вимоги до ліків щодо їх ефективності і безпечності не скасовуються. Навіть спрощені процедури реєстрації, які діють у воєнний час, базуються на тому, що лікарський засіб має бути якісним.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті