СDC дало пояснення щодо рецидивів COVID-19 після Paxlovid

14 Червня 2022 12:15 Поділитися

У рекомендації щодо охорони здоров’я, виданій Центрами з контролю та профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) 24 травня, міститься попередження для медичних працівників, департаментів охорони здоров’я та пацієнтів про потенційну можливість «відновлення» COVID-19, що інколи ще називають «паксловидним рецидивом». При цьому стверджують, що препарат, як і раніше, відіграє велику роль у боротьбі з вірусом.

Повідомляється, що рецидив COVID-19 відбувається через 2–8 днів після первинного одужання і характеризується повторенням симптомів хвороби або новим позитивним тестом на вірус після негативного результату. Короткочасне повернення симптомів може бути частиною природного перебігу інфекції SARS-CoV-2 у деяких людей, незалежно від лікування та статусу вакцинації. Обмежена інформація, доступна наразі зі звітів про такі випадки, свідчить про те, що в осіб, які приймали препарат, відмічали легкі прояви під час рецидиву COVID-19; повідомлень про тяжкий перебіг захворювання не надходило. Немає також доказів того, що необхідне додаткове лікування препаратом Paxlovid (нірматрелвір та ритонавір у таблетках) або іншими противірусними засобами у разі, якщо є підозра на відновлення COVID-19.

«Paxlovid продовжують рекомендувати для лікування на ранній стадії при легкому та середньому ступені тяжкості COVID-19 серед осіб з високим ризиком прогресування до тяжкого захворювання», — йдеться в заяві.

Комбінований препарат нірматрелвіру та ритонавіру від компанії Pfizer cхвалений для застосування при COVID-19 легкого та середнього ступеня тяжкості у дорослих та дітей (віком 12 років і старше з масою тіла не менше 40 кг з позитивними результатами прямого тестування на SARS-CoV-2 і високим ризиком прогресування хвороби до тяжкої форми, включаючи госпіталізацію або смерть). Препарат призначений для рецептурного відпуску, і його прийом слід розпочинати якомога швидше після встановлення діагнозу COVID-19 та протягом 5 днів після появи симптомів.

Комбінований препарат не дозволений для передконтактної та післяконтактної профілактики COVID-19 або для початку лікування у тих, хто потребує госпіталізації у зв’язку з тяжким або критичним перебігом захворювання. Він не є заміною вакцинації в осіб, яким рекомендовані щеплення проти COVID-19 та бустерна доза.

Препарат складається з нірматрелвіру, який зупиняє реплікацію SARS-CoV-2, і ритонавіру, що уповільнює розпад нірматрелвіру. Лікарський засіб призначають у вигляді 3 таблеток (2 таблетки нірматрелвіру і 1 таблетка ритонавіру) перорально двічі на добу протягом 5 днів, що становить 30 таблеток. Його не дозволено використовувати довше 5 днів поспіль.

За матеріалами emergency.cdc.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті