Середня заробітна плата медиків та фармацевтів у травні 2022 р. підвищилася до 18,2 тис. грн

Медики та фармацевти належать до найбільш затребуваних спеціалістів, проте рівень зарплат для них не надто високий. Щоправда, середня заробітна плата у відкритих вакансіях для них підвищилася з 14 900 грн у квітні до 18 200 грн у травні*. Такі дані оприлюднив кадровий портал grc.ua.

До повноцінного відновлення ринку праці ще далеко

За даними травневого огляду ринку праці від кадрового порталу grc.ua, ринок праці потроху оживає.

Наприкінці лютого — на початку березня першочерговим завданням було убезпечення життя людей. Тоді майже не було нових вакансій, а люди не шукали роботу. Через 3 міс після початку повномасштабної війни компанії або вже відновили комерційну діяльність, або визначилися з тим, що повернення до роботи неможливе. Працівники, у свою чергу, шукають нову роботу чи підробіток, адже багато українців сьогодні або втратили роботу, або отримують неповну зарплату.

Тим не менш, говорити про повноцінне відновлення ринку праці зарано. Кількість вакансій є набагато меншою порівняно з довоєнним рівнем, а попит на роботу відчутно перевищує пропозицію. Бізнес озвучує стримано оптимістичні прогнози стосовно строків відновлення обсягів комерційної діяльності до довоєнного рівня.

Найбільш затребувані фахівці

Перелік затребуваних спеціалістів майже не змінився протягом останніх 3 міс. Найбільш затребуваним професіями в травні є спеціалісти сфери продажу (вакансії цих фахівців становлять 19,6% усіх актуальних оголошень порталу в травні), а також спеціалісти сфери ІТ, інтернету та телекому (15,6%). Медики та фармацевти також входять до топ-10 найбільш затребуваних професій. Частка вакансій для них становить 5,1% від усіх опублікованих пропозицій роботи у травні.

Конкуренція

В умовах кризи на ринку праці попит на роботу завжди перевищує пропозицію. За підрахунками експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua, найвища конкуренція наразі спостерігається в Харківській обл. — у середньому 19 кандидатів на одну вакансію. У Запорізькій обл. — 17 спеціалістів на 1 робоче місце. В Одеській обл. показник конкуренції становить майже 14 кандидатів на посаду, у Київській — 13,4, у Сумській — 11,1. Цікаво, що в Києві не найвища конкуренція. На одне робоче місце в середньому претендує 9,5 особи. Найнижча конкуренція на Заході України. Тут у середньому від 1 до 4 претендентів на посаду.

Заробітна плата

В умовах війни одним з головних завдань українських підприємств є утримання та підтримка наявних працівників. Проте багато підприємств та організацій, що продовжують працювати, на жаль, наразі не мають змоги платити співробітникам заробітні плати на довоєнному рівні. Новим працівникам, яких наймають, часто пропонують нижчі зарплати, порівняно з довоєнним рівнем. Середня заробітна плата у відкритих вакансіях у квітні була на 10% нижчою, ніж до війни. У травні в більшості професійних сфер триває зниження заробітних плат. Проте є винятки. У деяких сферах зарплати або утрималися на тому ж рівні, або трохи підвищилися. До переліку професій з позитивною динамікою заробітних плат входять, зокрема, медики і фармацевти. Середня заробітна плата у відкритих вакансіях для них підвищилася з 14 900 грн у квітні до 18 200 грн у травні.

Стосовно аналізу зарплат за регіонами, то найвищі зарплати пропонують у Києві. Столиця повернула впевнене лідерство з розміру заробітних плат, яке було втрачено на початку війни. Київ наразі є беззаперечним лідером і за кількістю вакансій. Проте слід зазначити, що у травні медики та фармацевти не потрапили до топ-10 найбільш затребуваних фахівців міста.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

*Дані отримані в результаті аналізу бази вакансій і резюме кадрового порталу grc.ua у травні 2022 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті