У Великобританії починають запроваджувати рутинне фармакогеномне тестування

07 Червня 2022 10:14 Поділитися

Тестування з фармакогеноміки, що зменшують ймовірність побічних реакцій і допомагають у виборі оптимальних доз, запроваджені у приватних закладах деяких країн, зокрема США та Канади*. Існує загальнодоступна база даних (www.pharmgkb.org) з фармакогеноміки. Управління з контролю за якістю харчових продуктів та лікарських засобів (Food and Drug Administration) включає генетичну інформацію до інструкцій для застосування ліків. Зокрема, серед кардіологічних препаратів налічується принаймні 15 таких, що мають інформацію щодо фармакогеноміки, не враховуючи варфарин, що належить до іншої групи АТС. Повідомлення про перші спроби запровадження послуг з фармакогеноміки в аптечних та лікарняних закладах надійшли з Великобританії.

Так, Тейсайдський підрозділ Національної служби охорони здоров’ я (National Health Service — NHS) Шотландії (NHS Tayside), який опікується одним з чотирнадцяти регіонів країни, вже забезпечив фінансування для генотипування всіх нових пацієнтів з показаннями до застосування клопідогрелю при кардіопатології, інсульті та перенесених хірургічних втручаннях на судинах. Клопідогрел, поряд із варфарином та симвастатином, належить до ліків, що застосовують при серцево-судинних захворюваннях, з найбільшою базою доказів з фармакогеноміки**.

Інформують, що силами генетичних лабораторій NHS Tayside було забезпечено проведення генотипування для всіх нових пацієнтів з відповідними діагнозами (тобто мозковий інсульт та судинна хірургія). NHS Tayside є першою системою охорони здоров’я у Великобританії, яка пропонує фармакогеномне тестування як рутинне дослідження. Про це йдеться в матеріалах квітневого засідання одного з комітетів ради. Проєкт реалізують разом з Університетом Данді (University of Dundee). Запровадженню його в практику передував 2-річний пілотний період. Передумовою стало дослідження з використанням електронних медичних записів пацієнтів, госпіталізованих з приводу ішемічного інсульту.

За пацієнтами спостерігали протягом 2 років, використовуючи первинну кінцеву точку (інсульт або смерть), яку зафіксували у 46% із 651 учасника. У дослідженні було виявлено, що у пацієнтів з варіантом гена CYP 2C19*2, що викликає втрату відповідної функції, відмічали підвищений ризик настання первинної кінцевої точки (співвідношення ризиків — 1,29). Названий генний дефект призводить до втрати функції печінкового ферменту, що перешкоджає перетворенню клопідогрелю на його активні метаболіти. У близько 25% представників європеоїдної раси відмічають цей варіант, який підвищує ризик артеріального тромбозу при лікуванні клопідогрелем. Подальший субаналіз показав, що така вірогідність є значно вищою (2,23) серед тих, у кого раніше було діагностовано ішемічний інсульт. Дослідники підкреслюють, що пацієнти з інсультом і втратою функції внаслідок мутації CYP 2C19*2 зазнають найбільшої шкоди від зниження ефективності лікування клопідогрелем.

«Перші ластівки» аптечного тестування

Цього року також планують запустити послугу з фармакогеномного тестування в аптеках «Day Lewis» за участю NHS. Подібні плани має ще одна мережа у Великобританії та Ірландії. Так, близько 70 філій Alitam почнуть пропонувати «сучасні» фармакогеномічні послуги пізніше цього року, повідомив генеральний директор Фейсал Нахабу (Feisal Nahaboo). Загалом понад 500 аптек, якими керує компанія Alitam, запропонують її протягом наступних 3 років.

Послуга тестування в комунальній аптеці передбачає, що пацієнт бере мазок з внутрішньої поверхні щоки, а аптека відправляє його до лабораторії. Отримавши результати, фармацевт може дати рекомендації лікареві щодо внесення змін до призначень.

Передумови

Згідно з опублікованими раніше результатами дослідження*** Університету Східної Англії (University of East Anglia — UEA) у співпраці з Boots UK та Лейденським університетом (Leiden University), 4 млн пацієнтів у Великобританії можуть отримати користь від генетичного тестування перед призначенням звичайних ліків.

Дослідники вивчили серед нових призначень 56 препаратів, зокрема антидепресанти, антибіотики, засоби, що застосовуються при виразці шлунка та знеболювальні, для яких відомі взаємодії ліків і генів. Вони виявили, що більш ніж у кожному п’ятому випадку (21,1%) існує потенціал для лікаря або фармацевта вжити заходів відповідно до міжнародних фармакогенетичних рекомендацій. Якби цей скринінг застосовувався до всіх нових рецептів, приблизно у кожному 11-му (9,1%) слід було б змінити препарат або дози, що вплинуло б на понад 5 млн відпущених призначень.

За матеріалами www.nhstaysidecdn.scot.nhs.uk; www.chemistanddruggist.co.uk

*Rendell T., Barnett J., Wright D. (2022) Co-designing a community pharmacy pharmacogenomics testing service in the UK. BMC Health Serv Res, 22, 378.

**Noyes J.D., Mordi I.R., Doney A.S. et al. (2021). Precision medicine and adverse drug reactions related to cardiovascular drugs. Diseases, 9(3), 55.

***Youssef E. et al. (2021) Estimating the potential impact of implementing pre‐emptive pharmacogenetic testing in primary care across the UK. British Journal of Clinical Pharmacology. doi.org/10.1111/bcp.14704.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті