Поточний спалах захворюваності на мавпячу віспу має нестандартну симптоматику: як розпізнати?

08 Червня 2022 10:01 Поділитися

На думку експертів ВООЗ, наявність нових випадків захворювання на мавпячу віспу, що, за повідомленнями деяких країн, з’являються поза ланцюгами відомих контактів з раніше підтвердженими хворими, свідчить про прогалини через невиявлення частини пацієнтів. Ця прогалина у виявленні може бути пов’язана з тим, що симптоми патології під час цього спалаху можуть бути набагато менш вираженими, ніж раніше.

У зв’язку із цим посадові особи галузі охорони здоров’я, наприклад у США та Канаді, просять медичних працівників та осіб, які, можливо, були заражені, бути пильними щодо можливих симптомів мавпячої віспи, особливо щодо висипу.

Але як виглядає цей висип? Виявляється, це не те, що можна побачити в підручниках з медицини, каже лікар-інфекціоніст Дональд Він (Donald Vinh) з Університету Макгілла (McGill University) (Канада), який допомагав лікувати 5 пацієнтів з мавпячою віспою в Центрі здоров’я університету Макгілла (McGill University Health Centre — MUHC) в Монреалі. Спалах у цьому місті включає щонайменше 50 випадків.

На малюнках у підручниках зазвичай зображені люди з тулубом або руками, покритими пухирцями, наповненими гноєм. Те, що відбувається під час цього спалаху, може бути набагато менш вираженим, каже Д. Він. Насправді у деяких пацієнтів є лише одне або два невеликих ураження, які можна легко сплутати з ураженнями, спричиненими кількома іншими захворюваннями, що передаються статевим шляхом, такими як герпес та сифіліс. Тому таких пацієнтів легко пропустити. При цьому вони все ще заразні й можуть поширювати хворобу.

У підручниках (і на багатьох вебсайтах регуляторних органів) мавпяча віспа описується як захворювання, яке починається з грипоподібних симптомів, включаючи лихоманку, втому та набряк лімфатичних вузлів. Потім приблизно через тиждень з’являється висип спочатку на обличчі, а потім на кінцівках. Цей висип виглядає як пухирці, які з часом заповнюються гноєм і потім вкриваються кіркою. Згодом висип може охопити тулуб або все тіло.

Але наразі симптоми у багатьох людей взагалі не відповідають цьому профілю, зазначив Д. Він. По-перше, висип часто взагалі не з’являється на обличчі чи кінцівках. Замість цього він зазвичай починається на геніталіях або в ділянці анального отвору. Іноді він не поширюється на інші частини тіла. Було зафіксовано випадки, коли висип при мавпячій віспі не був схожий на бульбашку, наповнену рідиною, а скидався радше на виразку і був схожий на кратер.

Але навіть якщо уражена лише невелика частина тіла, мавпяча віспа не обов’язково має легкий перебіг. «Висипання можуть бути дуже болючими, і деякі пацієнти повідомили, що їм потрібні рецептурні знеболювальні лікарські засоби, щоб впоратися з цим болем», — прокоментувала Дженніфер МакКвістон (Jennifer McQuiston) з Центр контролю та профілактики захворювань (Center for Disease Control and Prevention — CDC). На місці висипу згодом можуть залишатися рубці.

А як щодо симптомів, схожих на грип? Д. Він та інші лікарі виявили, що іноді вони взагалі не з’являються. Або можуть з’явитися після появи уражень шкіри. Іноді у пацієнтів збільшується один лімфатичний вузол, а іноді — ні. У деяких хворих відмічають запалення прямої кишки, повідомив інфекціоніст Агам Рао (Agam Rao) з CDC.

З огляду на такий широкий спектр симптомів, регуляторні органи у сфері охорони здоров’я у Великобританії просять бути уважними щодо висипу будь-якого типу.

Загалом віспа мавп поширюється в основному через тісний контакт з інфікованою людиною, включаючи контакт з висипом або ураженнями шкіри.

За матеріалами www.npr.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті