В Україні вже проводять посилений нагляд за всіма інфекційними захворюваннями — Ігор Кузін

07 Червня 2022 12:18 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я інформує, що разом із Центром громадського здоров’я (ЦГЗ) було проведено пресбрифінг на тему «Епідемічна ситуація в Україні. Протидія поширенню інфекційних захворювань», зважаючи на вплив російської військової агресії на систему громадського здоров’я України, ситуацію із санітарним та епідемічним добробутом.

«Російська військова агресія супроводжується втратами серед цивільного населення і цілеспрямованим знищенням критичної інфраструктури. Крім того, ми вже знаємо, що на територіях, які тимчасово окуповують росіяни, процвітає антисанітарія, фіксуються порушення всіх можливих протиепідемічних норм, обмежений доступ до води і медичної допомоги. Саме тому одразу після деокупації на таких територіях починають працювати фахівці Центрів контролю та профілактики хвороб та Держпродспоживслужби», — зазначив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України.

І. Кузін пояснив, що робота таких мобільних груп полягає, зокрема, у дослідженні зразків води, яка подається населенню. Її досліджують на відповідність основним бактеріологічним та санітарно-хімічним показникам. Також мобільні бригади досліджують ґрунт біля місць аварій на хімічних об’єктах, сховищах пального і хімікатів, промислових підприємствах.

Усі ці заходи відбуваються для недопущення спалахів інфекційних хвороб. Таку роботу вже було проведено в Чернігівській (48%), Сумській (70%), Житомирській (100%) та Київській (100%) областях.

Разом з тим, ситуація, яка склалася на тимчасово окупованих територіях, є надзвичайно складною. Особливо критична вона в Маріуполі — через масові поховання і відсутність доступу як до питної, так часто й до технічної води. Ризики підвищуються, зважаючи на температуру повітря, адже тепла погода може спричиняти поширення інфекційних хвороб.

Однак І. Кузін зауважив, що мова не йде про 100% впевненість у спалахах небезпечних захворювань. «Ситуація з антисанітарією може також призводити до поширення гострих кишкових інфекцій. Тому людям, які проживають на таких територіях, вкрай важливо дуже уважно й обережно використовувати воду з колодязів, водогонів тощо. Її слід обов’язково піддавати термічній обробці, оскільки вона потенційно може містити збудники інфекційних хвороб», — додав він.

Окрім того, за словами Оксани Кошалко, керівника відділу епідемічного нагляду ЦГЗ, епідемічний нагляд за всіма інфекційними захворюваннями в Україні відбувається відповідно до всіх міжнародних медико-санітарних правил. Зокрема, йдеться і про ті хвороби, які в умовах війни стають ще більш актуальними: дифтерія, правець, поліомієліт та холера.

Вона підкреслила, що холера — це дуже небезпечне інфекційне захворювання, яке може викликати важку гостру водянисту діарею із сильним зневодненням. Вона вражає як дітей, так і дорослих, й може вбити протягом декількох годин, якщо хворого не лікувати. Захворіти на неї можна після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.

О. Кошалко також нагадала базові правила запобігання інфекційним захворюванням. У першу чергу варто використовувати чисту та безпечну воду для пиття і приготування їжі, ретельно готувати та безпечно зберігати їжу. Як і раніше, зараз особливо важливо часто мити руки безпечною водою з милом.

Зі свого боку, І. Кузін наголосив, що держава вже розпочала посилений нагляд за всіма випадками, які потенційно можуть свідчити про холеру. Він зазначив, що у разі наявності хоча б одного випадку такого захворювання, його буде доволі швидко діагностовано і запущено систему реагування, яка дозволить локалізувати спалах. Разом з тим на рівні закладів охорони здоров’я є достатній запас необхідних лікарських засобів.

За матеріалами та фото moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті