Використання медичного канабісу досліджено в онкологічних хворих

07 Червня 2022 4:36 Поділитися

Протягом останніх кількох років декілька країн світу, включаючи Ізраїль та Сполучені Штати, прийняли закони, що декриміналізують вживання медичної коноплі, зокрема, хворими онкологічного профілю.

У 1999 р. Канада стала однією з перших країн, яка розпочала виписування рецептів на медичну коноплю. Так само в 1996 р. Каліфорнія стала першим штатом США, який легалізував медичну коноплю, а до 2016 р. це було зроблено у більшості інших штатів. У 2013 р. Уругвай став першою країною, яка легалізувала канабіс у сфері охорони здоров’я завдяки державним зусиллям. У 2019 р. Таїланд вніс зміни до закону про наркотики, перейшовши від суворої заборони канабісу до легалізації його медичного використання за певних умов. На сьогодні програми із застосування медичної коноплі було створено в різних країнах світу, включаючи Канаду, Колумбію, Чилі, Німеччину, Ізраїль, Італію, Ямайку, Нідерланди, Швейцарію, Таїланд, Велику Британію, Уругвай, понад 30 штатів США та ін.*

У нещодавній публікації в «Frontiers in Pain Research» дослідники описали ефективність і безпеку використання медичної коноплі для лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Вони провели багатоцентрове проспективне 6-місячне поздовжнє дослідження, у якому вивчали ефективність та параметри безпеки застосування медичної коноплі при симптомах, пов’язаних з раком. Як зазначили дослідники, застосований ними підхід забезпечує перспективний і структурований збір даних і дозволяє аналізувати інформацію з реальних джерел, що особливо важливо для хворих на рак, які зазвичай страждають від супутніх захворювань.

Симптоми, пов’язані з раком, включають біль, тривогу, депресію, безсоння, зниження якості життя, погіршення працездатності та негативний вплив на сексуальність. Лікування медичною коноплею було розпочато у 324 пацієнтів, яким було запропоновано заповнювати анкети декілька разів під час курсу. Рак молочної залози був найчастішим діагнозом, за ним йшли рак товстої кишки, легені та яєчника, здебільшого — на IV стадії. Переважна частина досліджених показників значно покращилися під час лікування медичною коноплею у більшості пацієнтів (р < 0,005). Зокрема, через 6 міс загальний тягар симптомів раку знизився від вихідного рівня в середньому на 18%. Проте 20% пацієнтів повідомили про відсутність змін або посилення болю. Було виявлено, що інтенсивність сенсорного та афективного болю не змінилася від вихідного рівня. Повідомлення про побічні ефекти були частими (у 20–30% учасників), але переважно несерйозними і залишалися стабільними під час лікування. Найбільш частими були порушення пам’яті, сонливість, нудота, блювання та ксеростомія (сухість у роті).

Загальна місячна доза становила 20 г, проте з часом її було значно підвищено. Сорти, багаті на тетрагідроканабінол у ході дослідження використовували все частіше, при цьому щомісячні дози тетрагідроканабінолу підвищувалися з 2000 до 3000 мг. Щомісячні дози канабідіолу істотно не змінилися.

Загалом 60% пацієнтів повідомили про позитивний ефект, пов’язаний із застосуванням медичної коноплі, включаючи значне зменшення вираженості симптомів депресії, тривоги та порушень сну. Автори вважають, що проведене ними дослідження підтверджує переваги лікування хворих онкологічого профілю за допомогою медичної коноплі, особливо в контексті зниження залежності від опіоїдів.

За матеріалами www.frontiersin.org; harmreductionjournal.biomedcentral.com

*Ruheel M.A., Gomes Z., Usman S. et al. (2021) Facilitators and barriers to the regulation of medical cannabis: a scoping review of the peer-reviewed literature. Harm Reduct J, 18: 106.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті