У країнах ЄС накопичилася велика кількість доз вакцин проти COVID-19

19 Червня 2022 10:04 Поділитися

Уряди Європейського Союзу посилюють тиск на Pfizer та інших виробників вакцин проти COVID-19, щоб вони переуклали контракти, попереджаючи, що мільйони доз уже більше не потрібні, повідомляє Reuters. Єврокомісія, зі свого боку, попереджає уряди, що контракти підлягають виконанню.

Так, минулого місяця у відповідь на зниження попиту компанія Pfizer та її партнер BioNTech погодилися відкласти поставки своєї вакцини до Європейського Союзу. Вакцини, які мали бути відправлені з червня до серпня, натомість будуть відправлені у вересні та в ІV кв. 2022 р. Тепер, через 4 тиж, ЄС знову звернувся до Pfizer, щоб ще більше обмежити поставки. Цей крок відбувся через 2 тиж після того, як ЄС досягнув угоди з Moderna про відтермінування запланованої поставки вакцин проти COVID-19.

Від Південної Африки, де партнер із виробництва вакцин Johnson & Johnson Aspen не отримав жодного замовлення протягом 2 міс виробництва, — до Сполучених Штатів, де прострочені дози викидають — виробники вакцин стикнулися із зовсім іншою ситуацією, ніж рік тому, коли їх здатність пропонувати дози ледве встигала за попитом.

Наприклад, у Польщі, де 60% із 38 млн людей повністю вакциновані, країна має запас у 30 млн доз. Цей запас зросте до 100 млн доз, якщо країна виконає чинні контракти. Раніше цього місяця в листі, надісланому до Європейської комісії, Польща приєдналася до кількох східноєвропейських країн із закликом скоротити поставки вакцин, повідомляє Reuters. Проблема: блок підписав контракт з Pfizer і BioNTech на закупівлю 1,8 млрд доз у 2022 і 2023 р. Pfizer дотримується свого прогнозу щодо продажу вакцини в 32 млрд дол. у 2022 р., тоді як BioNTech продовжує розраховувати на отримання від 13 млрд євро (13,7 млрд дол. США) до 17 млрд євро (17,9 млрд дол.). Також Moderna не коригувала свій прогноз у розмірі 21 млрд дол. доходу від продажу цього року.

Між тим, у США регулятор розглядає докази щодо застосування вакцин Pfizer та Moderna у дітей молодшого віку. Якщо Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) дозволить вакцинацію для дітей, її можуть почати до 21 червня, заявила адміністрація президента Джо Байдена.

За матеріалами www.reuters.com; www.fiercepharma.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті