У планах МОЗ — стратегічний розвиток системи охорони здоров’я — ЄБА

17 Червня 2022 12:53 Поділитися

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) інформує, що 705 об’єктів охорони здоров’я зазнали пошкоджень внаслідок російської воєнної агресії. Про це йшлося під час зустрічі, яку 15 червня провела ЄБА із заступниками міністра охорони здоров’я України Олексієм Яременком та Богданом Боруховським.

У повідомленні зазначається, що із цих закладів 115 повністю зруйновані, а загальна сума коштів, необхідних для відновлення пошкоджених та зруйнованих об’єктів, становить більше 34 млрд грн. Втім, у планах МОЗ не тільки відбудова і відновлення, але й стратегічний розвиток системи охорони здоров’я. Зокрема, йдеться про перехід на нову систему мережі закладів охорони здоров’я — госпітальні округи, розробка якої триває вже близько 4 років.

На думку пана О. Яременка, важливо розпочинати обговорення та роботу над майбутнім відновленням вже зараз, оскільки є багато підготовчої роботи, що передує цьому процесу. Робоча група, яка працює над Планом відбудови, вже знаходиться на фінальній прямій з розробки основної документації.

«Пріоритет у відновленні медичної мережі буде надано закладам охорони здоров’я первинної ланки. Адже в амбулаторіях надається набагато більше сервісів, до того ж їх мережа вже була суттєво реформована протягом останніх років. МОЗ уже робить це в деокупованих Київській, Чернігівській та Сумській областях. Пріоритет МОЗ — не відновлення самих медичних закладів, а відновлення послуг для населення та робочих місць для працівників медичної сфери», — йдеться в повідомленні.

Наразі однією з основних проблем охорони здоров’я спеціалізованої ланки є надто неефективна та розгалужена мережа. Перехід на трирівневу госпітальну мережу (надкластерні, кластерні та загальні лікарні) є одним з пріоритетних завдань, аби розвиток чи відбудова пошкоджених та зруйнованих об’єктів відбувалась вже в рамках нової системи.

Юридичний процес для формування такої мережі було розпочато ще у жовтні 2021 р., а завершити його МОЗ планує за 2–3 міс. Відповідно, інфраструктурний план розвитку мережі закладів охорони здоров’я вже матиме юридичне підґрунтя.

Водночас триває спільна робота МОЗ та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо розробки та прийняття нових державних будівельних норм, а також санітарно-гігієнічних правил, аби будівництво та реконструкція медичних закладів відбувалася за сучасними стандартами. «Співпраця бізнесу та МОЗ наразі може бути сфокусована на напрямках гуманітарної допомоги та відновлення закладів охорони здоров’я. Так, МОЗ запрошує міжнародні компанії та організації до інтелектуальної співпраці, допомоги з проєктування та первинної підготовки проєктів відбудови», — зауважили в ЄБА.

Окрім того, асоціація інформує, що МОЗ готує базу проєктів державно-приватного партнерства, у рамках яких до співпраці зможе долучатися бізнес. Оскільки проєкти вимагатимуть оперативної реалізації, відомство пропонує оновлену форму співпраці держави та бізнесу, яка дозволить діяти швидко та гнучко — йдеться про договір про спільну діяльність. «У Міністерстві охорони здоров’я сподіваються, що за допомогою такого інструменту та за активного долучення бізнесу відбудова та модернізації системи охорони здоров’я й медичних закладів буде якісною та сучасною й відбуватиметься в найкоротші терміни», — зауважено в повідомленні.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті