Мікроорганізми на захисті нашого здоров’я — фізичного та психічного

30 Червня 2022 11:48 Поділитися
Неочікувано, але популяція мікробів у нашому організмі, за деякими підрахунками, перевищує кількість наших власних клітин. То що ж виходить — ми не господарі навіть у власному тілі? Не зовсім так, але мікроорганізми міцно вбудувалися у наше з вами життя та без них нам може бути ой як непросто. Загальновідомою є роль мікрофлори у нормальній роботі шлунково-кишкового тракту (ШКТ), імунної системи, протидії розвитку запальних та алергічних процесів. Але навіть це ще не все — останнім часом з’являється все більше відомостей про те, що кишкова мікрофлора здатна впливати на наш мозок, у тому числі попереджаючи депресію та допомагаючи протидіяти стресу (Clarke G. et al., 2014). Тільки уявіть собі! Тому людям, які піклуються про своє здоров’я, варто звернути увагу на про- та пребіотики, які дозволяють нормалізувати мікрофлору кишечнику. А в цьому може допомогти БАЖАНА — комбінація трьох пробіотичних мікроорганізмів та пребіотика інуліну.

Регуляція мікробного складу ШКТ здатна позитивно впливати на метаболізм, змінюючи концентрацію різних медіаторів. Покращення мікробної екосистеми травного тракту також здатне підвищити рівень триптофану, незамінної амінокислоти та попередника серотоніну – так званого гормону щастя. Вплив мікробіоти на наш психологічний стан підтверджують дані досліджень на тваринах, вирощених у середовищі без мікробів, які демонструють надмірні реакції на психологічний стрес, які нормалізуються після моноколонізації певними видами бактерій. Таким чином, вчені припускають, що додаткове споживання пре- та пробіотиків, орієнтоване на нормалізацію мікробіоти кишечнику, може бути корисним при розладах, пов’язаних зі стресом та порушенням метаболізму, у тому числі в разі надлишкової маси тіла (Clarke G. Et al., 2014).

Тож, коли нашій мікрофлорі потрібна допомога? Звичайно, при прийомі антибіотиків, адже застосування пробіотиків під час антибіотикотерапії покликане поновити нормальну мікрофлору кишечнику та протидіяти розвитку антибіотик-асоційованої діареї. Прийом пробіотиків та пребіотиків може бути актуальним при порушеннях у роботі кишечнику, таких як діарея, відрижка, метеоризм, здуття живота, закреп, печія, неприємний запах з рота, нудота, відчуття тяжкості в животі. Про те, що наша мікрофлора потребує підтримки, також можуть свідчити ознаки, які вказують на дисбаланс у роботі імунної та ендокринної систем, а також мозку:

  • слабкість і швидка стомлюваність, поганий сон і депресія;
  • часті хвороби з тяжким та тривалим перебігом;
  • погіршення стану волосся, шкіри та нігтів, нездоровий колір обличчя;
  • безконтрольне збільшення маси тіла.

Крім того, увагу на пробіотики доцільно звернути алергікам, адже доведено, що саме завдяки пробіотикам люди з алергією стають менш чутливими до звичних для них алергенів, а симптоми алергії — менш вираженими  (Kalliomäki M., et al. 2001).

БАЖАНА: збалансована комбінація пробіотика та пребіотика

Яким чином обрати оптимальний засіб для підтримки нормальної мікрофлори кишечнику? Перш за все необхідно взяти до уваги, що існують дві групи засобів, які позитивно впливають на стан мікрофлори кишечнику — це про- та пребіотики. Пробіотики — це засоби, що містять мікроорганізми — представники нормальної мікрофлори, що здатні колонізувати наш кишечник, а пребіотики – це речовини, що створюють сприятливі умови для такої колонізації. Тож, логічно припустити, що комбінація про- та пребіотиків дозволить отримати кращі результати щодо колонізації кишечнику. У цьому контексті привертає увагу комбінований засіб БАЖАНА, до складу якого входять три види пробіотичних мікроорганізмів: Saccharomyces boulardii, Lactobacillus acidophilus та Lactobacillus rhamnosus, а також пребіотик інулін.

БАЖАНА — сучасна збалансована комбінація пробіотика та пребіотика для підтримки мікрофлори кишечнику при прийомі антибіотика, порушенні роботи кишечнику, зниженому імунітеті та при проявах алергії.

БАЖАНА доступна у двох формах випуску — капсули та стіки — та зручна у використанні — дорослим достатньо вживати по 2 капсули чи 2 стіки на добу за годину до їди. За рекомендованої тривалості споживання 2–4 тижні — однієї упаковки засобу БАЖАНА вистачає на курс — це зручно та вигідно!

Пробіотики для нормалізації мікрофлори, модуляції імунної відповіді та зменшення чутливості до алергенів

Saccharomyces boulardii — це пробіотичні дріжджі, які часто застосовуються при порушеннях ШКТ та допомагають відновити нормальну мікрофлору у пацієнтів з дисбактеріозом, у тому числі викликаним прийомом антибіотиків S. Boulardii покращують бар’єрну функцію кишечнику, зв’язують та конкурентно витісняють патогенні мікроорганізми, виділяють антимікробні пептиди та мають низку трофічних ефектів. S. Boulardii відіграє ключову роль у налагодженні імунної відповіді, «персоналізованої» щодо певного збудника для найбільш поширених патогенів ШКТ. S. boulardii протидіє розвитку запалення (Pais P. et al., 2020).

Lactobacillus acidophilus належить до сімейства молочнокислих бактерій та входить до складу нормальної мікрофлори товстої кишки людини. L. acidophilus бере участь у процесах підтримання мікрофлори кишечнику в здоровому та збалансованому стані. L. acidophilus має схожу дію з антибіотиками: секретовані нею молекули здатні знешкоджувати основні ентеровірусні патогенні бактерії. Крім того, ці молочнокислі бактерії, прикріпляючись до стінок кишечнику, захищають його клітини від пошкодження та впливу патогенів, створюючи так звану біоплівку (María Remes Troche J. et al., 2020).

Lactobacillus rhamnosus — ще один представник роду молочнокислих бактерій, який є одним з найбільш вивчених штамів і проявляє безліч сприятливих впливів на організм людини: захищає ендотеліоцити травного тракту, сприяє кращому засвоєнню поживних речовин, підтримує процеси травлення, має імуномодулювальні властивості, зв’язує токсини, сприяє розмноженню корисних бактерій (Westerik N. et al., 2018). Споживання L. rhamnosus знижує ризик розвитку загострень алергічних реакцій у осіб з алергією на 50% (Kalliomäki M. et al. 2001). Крім того, було показано, що пробіотик Lactobacillus rhamnosus протидіє збільшенню маси тіла та білої жирової тканини, не впливаючи на рівень споживання їжі (Clarke G. et al., 2014).

Пребіотики — справжній бустер для нормалізації мікробіоти

Інулін — пребіотик, що бере участь у регуляції перистальтики і транзиту кишечнику, нормалізує консистенцію та частоту випорожнень, оскільки він викликає зміну складу та активності мікробіоти кишечнику. Інулін також модулює імунну відповідь, впливає на всмоктування мінералів та забезпечує відчуття ситості. Згідно з результатами досліджень, вживання хлібобулочних виробів, збагачених інуліном, стимулює ріст біфідобактерій, що сприяє витісненню хвороботворних бактерій. Дані свідчать про те, що інулін не лише проявляє сильний біфідогенний вплив на мікробіоту людини, а й сприяє зростанню та активності інших бактерій з відомими сприятливими властивостями для здоров’я, таких як Lactobacillus та F. Prausnitzii (Hughes R.L. et al., 2021). Інулін стимулює сахаролітичне бродіння в сліпій і товстій кишках, виробляючи коротколанцюгові жирні кислоти, які сприяють підтриманню здорового стану ШКТ(Bărboi O. B. et al., 2020). Інулін здатен впливати на вироблення низки регуляторів метаболізму, таких як глюкагоноподібний пептид-1, що забезпечує підвищення чутливості до інсуліну, пептид YY, лептин і грелін — гормон насичення (Clarke G. et al., 2014). Ці впливи інуліну на мікробіоту кишечнику сприяють зниженню рівня тригліцеридів у крові та покращенню ліпідного профілю, збільшенню всмоктування кальцію та магнію, підвищенню відчуття ситості (Hughes R.L. et al., 2021).

Таким чином, пробіотики та пребіотики у складі БАЖАНИ:

  • сприяють нормалізації функцій ШКТ, відновленню балансу мікрофлори, поліпшують травлення та засвоєння їжі;
  • допомагають знизити вираженість проявів алергії;
  • відновлюють баланс мікрофлори, порушений внаслідок лікування антибіотиками;
  • підтримують рівновагу імунної системи.

БАЖАНА: така бажана допомога кишечнику!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті