Воєнний стан та податкові операції: топ-5 найпоширеніших питань

07 Липня 2022 4:17 Поділитися

Центральне міжрегіональне управління Державної податкової служби по роботі з великими платниками податків (далі — ДПС) надає відповіді на топ-5 найбільш актуальних питань від платників податків.

  1. У який термін платники податку на додану вартість (ПДВ) зобов’язані зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних відповідну податкову накладну/розрахунок коригувальника (ЄРПН ПН/РК), складені за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими протягом лютого–травня 2022 р. та чи буде застосовуватися відповідальність за несвоєчасну реєстрацію?

Отже, платники ПДВ зобов’язані до 15 липня 2022 р. зареєструвати в ЄРПН ПН/РК, складені за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими протягом лютого–травня 2022 р.

Фінансова відповідальність буде застосовуватися до платників податків, які мали можливість, але не виконали у строки, встановлені Законом України від 12.05.2022 р. № 2260 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» (далі — Закон № 2260) свої податкові обов’язки, строк виконання яких за загальними правилами припадав на податкові періоди лютий–травень 2022 р., а саме за нереєстрацію до 15 липня 2022 р. ПН та РК в ЄРПН та/або за неподання до 20 липня 2022 р. податкової звітності та/або за несплату не пізніше 31 липня 2022 р. податків та зборів.

Тобто Закон № 2260 звільнив від відповідальності платників податків, які мають можливість виконувати податкові обов’язки, якщо вони зареєструють зазначені ПН та РК в ЄРПН: до 15 липня 2022 р., до 20 липня 2022 р. подадуть відповідну податкову звітність та не пізніше 31 липня 2022 р. сплатять відповідні податки та збори.

2. Чи підлягає нарахуванню та сплаті плата за землі, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації?

Тимчасово, на період з березня 2022 р. до 31 грудня року, наступного за роком, в якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також земельних ділянок (земельних часток (паїв), які визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, визначається Кабінетом Міністрів України.

3. Чи звільняються від відповідальності платники податків у разі відсутності можливості своєчасного виконання податкового обов’язку (у тому числі щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу) у зв’язку з запровадженням воєнного стану в Україні?

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Також, згідно з абзацами першим–другим п.п. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом 6 міс після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

У разі відсутності можливості у платника податків щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу своєчасно виконати податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, такий платник податків звільняється від відповідальності, визначеної ПКУ, у межах діяльності, що провадиться через такі філії, представництва, відокремлені чи інші структурні підрозділи, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2%, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24.02.2022 р. до дня переходу таких платників на застосування особливостей оподаткування єдиним податком третьої групи за ставкою 2% за умови виконання ними таких податкових обов’язків, щодо реєстрації ЄРПН ПН/РК, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2%.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у п.п. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, та перелік документів на підтвердження затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Платники податків, які у зв’язку з наслідками їх безпосередньої участі у воєнних діях не дотрималися визначених п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ термінів виконання податкових обов’язків, звільняються від відповідальності, передбаченої ПКУ за невиконання податкових обов’язків, за умови виконання таких обов’язків протягом 1 міс з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов’язків.

4. Як здійснюється обрання або перехід на спрощену систему оподаткування з особливим порядком оподаткування у період дії воєнного стану?

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями, встановленими п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 р. № 308. При цьому до заяви не додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями, встановленими п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ:

  • з 1 квітня 2022 р. — у разі подання заяви до 1 квітня 2022 р.;
  • з наступного робочого дня після подання такої заяви — у разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 р.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

У спеціальному полі «Ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» Заяви зазначається ставка у розмірі 2% єдиного податку.

«Реєстрація суб’єкта господарювання платником єдиного податку за ставкою 2% доходу здійснюється шляхом внесення до Реєстру платників єдиного податку. На офіційному вебпорталі ДПС реалізована можливість перевірки належності суб’єкта господарювання до платників єдиного податку зі ставкою 2% доходу» — йдеться в повідомленні.

5. За якою формою звітують платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2% у період дії воєнного стану?

Форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи за ставкою 2% доходу затверджена наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 р. № 124. Цей наказ набув чинності 06.05.2022 р.

На офіційному вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів розміщена електронна форма Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні:

  • за ідентифікатором форми F0103203 (для фізичних осіб — підприємців);
  • за ідентифікатором форми J0103203 (для юридичних осіб).

За матеріалами cvp.tax.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті