Результати офіційного угорського тестування 21 продукту омега-3 жирних кислот

27 Липня 2022 12:50 Поділитися

У рамках «Szupermentа» — програми тестувань Національного управління безпеки харчування (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal — Nébih) Угорщини досліджено дієтичні добавки (ДД) у формі капсул, що є джерелом жирних кислот омега-3. За умовами тестування у разі усунення виявлених недоліків у період 45 днів після публікації результатів виробник або перший дистриб’ютор продукту, що зайняв одне із призових місць, можуть подати заявку щодо використання емблеми «Szupermentа» при просуванні свого продукту. Це є безкоштовним та можливо протягом 1 року. Згідно з опублікованими рейтингами, починаючи із 2014 р., ДД ще не брали у них участі, на відміну від інших харчових продуктів.

Згідно з лабораторними дослідженнями, кількість омега-3 жирних кислот, обіцяна на упаковці, відповідала вказаному значенню в усіх ДД. Однак у 17 з 21 протестованих продуктів виявлено помилки в маркуванні, а в кількох випадках вимогам регламенту специфікації ЄС не відповідала якість ДД.

Експерти вивчили загалом 21 ДД у формі капсул (розміром від 1,5 до 2,5 см), одна з яких виготовлена на основі лляної олії, ще одна — олії з мікроводоростей, 19 — риб’ячого жиру. З метою оцінки безпеки та якості харчових продуктів досліджували:

  • жирнокислотний склад;
  • кількість токоферолів (вітамін Е);
  • вміст поліциклічних ароматичних вуглеводнів;
  • вміст свинцю, миш’яку, ртуті, кадмію;
  • діоксини та діоксиноподібні речовини;
  • перекисне число;
  • вміст засобів для захисту рослин;
  • інші домішки.

Під час цих тестів жодних заперечень не виникло. Зокрема, межа допуску для кількісного відхилення ненасичених жирних кислот становить 20% відповідно до чинних регулювань. Натомість Nébih виявив помилки в маркуванні більшості протестованих капсул з омега-3 жирними кислотами. Вони стосуються інформації щодо походження, харчової цінності, вмісту токоферолів, екстракту розмарину та олії, отриманої з мікроводоростей Schizochytrium, яка схвалена як новий продукт харчування. Наприклад, масло шавлії було позначено як антиоксидант. У разі справжнього антиоксиданту — розмаринової олії, не було підтверджень відповідності специфікаціям. Неправильно щодо супровідних документів також вказували назви сполук токоферолів. В одному випадку значення перекисного числа (показник окислення ліпідів) стосувалося сировини, а не готового продукту. Через ці та інші помилки інспектори наклали штрафи сумарно в розмірі приблизно 1 400 000 форинтів (131 тис. грн).

Продукти також оцінювали за допомогою анкети для вивчення їх переваг. Кожне з 15 запитань було зосереджено на аспектах, які впливають на рішення клієнта, наприклад: якому розміру капсул вони віддають перевагу, на скільки днів вживання розраховують при придбанні, скільки готові витратити грошей, чи вживали вони раніше капсули з жирними кислотами омега-3.

Виходячи з результатів анкетування, очікуванням респондентів найкраще відповідатиме продукт з невеликим розміром капсули (довжина <2 см) для вживання 1 раз на добу з кількістю в упаковці більше 1 місячної потреби. Крім того, важливою вимогою є те, що, окрім активного інгредієнта омега-3, продукт має містити вітаміни (Е чи групи В), не мати неприємного запаху та присмаку, а його ціна повинна становити 3000–5000 форинтів (280–470 грн). При цьому 40% віддають перевагу продуктам, дешевшим за 3000 форинтів. Серед тих, хто не має наміру повторно купувати ДД омега-з жирних кислот, 36% в якості причини назвали неприємний смак, 33% — запах.

Додаткова інформація, цікаві факти, анкета та докладні результати тестування доступні на сторінці тестування продукту Nébih Szupermenta.

Довідково. Відповідно до Регламенту (ЄС) № 1924/2006 тверджень про поживну цінність харчових продуктів та тверджень про користь для здоров’я харчових продуктів, а також Регламенту Комісії (ЄС) № 432/2012 за виконання відповідних умов дозволені наступні твердження щодо жирних кислот:

  • докозагексаєнова кислота (ДГК) сприяє підтримці нормальної функції мозку;
  • ДГК сприяє підтримці нормального зору;
  • ДГК сприяє підтримці нормального рівня тригліцеридів у крові;
  • ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) і ДГК сприяють правильній роботі серця;
  • ДГК і EПК сприяють підтримці нормального артеріального тиску;
  • ДГК та EПК сприяють підтримці нормального рівня тригліцеридів у крові;
  • альфа-ліноленова кислота (АЛК) сприяє підтримці нормального рівня холестерину в крові.

За матеріалами portal.nebih.gov.hu; szupermenta.hu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті