Профілактика вірусних гепатитів під час війни

28 Липня 2022 2:42 Поділитися

28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Цьогорічний слоган — «Наблизимо послуги з лікування гепатиту ближче до тебе» (Bringing hepatitis care closer to you).

Під час війни в Україні, повномасштабне вторгнення в межах якої розпочала російська федерація 24 лютого 2022 р., питання доступу до тестування, лікування та профілактики вірусних гепатитів постало особливо гостро.

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.

Розрізняють 5 основних штамів вірусу гепатиту, що називають типами A, B, C, D та Е. Усі вони призводять до розвитку захворювання печінки, та між ними є суттєва різниця, у тому числі з точки зору способів передачі вірусу, тяжкості захворювання, методів профілактики.

Вірусні гепатити B і C та їх профілактика

Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є гепатити типів В та С, які є найбільш розповсюдженою причиною цирозу та раку печінки.

Гепатити B і C передаються шляхом проникнення вірусів в організм людини при порушенні цілісності шкірних покривів та слизових оболонок, зокрема, статевим шляхом, під час пологів, хірургічних втручань, переливання крові та її компонентів, внаслідок використання нестерильних інструментів та медичних виробів, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби для дотримання особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці).

Гепатити В та С є небезпечними і для працівників охорони здоров’я, які можуть отримати травми від уколів голками при догляді за інфікованими пацієнтами.

Попри небезпечність вірусу, у більшості хворих ураження печінки розвивається досить повільно. Але навіть якщо вірус зараз не призводить до помітних уражень печінки, лікування показано абсолютно всім хворим.

Лікування існує, це не вирок. Завдяки профілактиці вірусних гепатитів ви можете захистити інших від інфікування, а ефективне лікування допоможе одужати або значно стримати розвиток захворювання. Нині існує якісне та ефективне лікування для пацієнтів з вірусним гепатитом С. І найголовніше — безоплатне. Дізнатися про наявність препаратів у вашому регіоні можна за телефоном гарячої лінії: 0 800 50-33-10.

Поранення, переливання неперевіреної крові та сексуальне насильство, які, на жаль, мають місце в Україні з початком повномасштабного вторгнення російської армії, підвищують ризик інфікування вірусними гепатитами В і С. Також збільшується кількість оперативних втручань і не завжди вони можуть проводитися в належних умовах, що може призвести до підвищення ризику інфікування вірусними гепатитами.

Саме тому важливими є профілактичні заходи:

  • періодичне тестування на вірусні гепатити варто зробити правилом. Передусім варто звертатися до сімейного лікаря, який може провести швидке тестування та у разі позитивного результату направити до вузькопрофільного спеціаліста;
  • для захисту від гепатитів важливо дотримуватися такої ж профілактики, як і при інших вірусних захворюваннях: мити руки, вживати в їжу вимиті та/або термічно оброблені продукти, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар’єрну контрацепцію тощо;
  • вакцинуватися. До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В. Вона захищає людину і від вірусного гепатиту D, оскільки він розвивається тільки у пацієнтів з вірусним гепатитом В. Вакцини проти гепатиту С не існує.

Профілактика вірусних гепатитів під час війни ускладнюється тим, що бойові дії досі тривають, а отже, повторюються й ситуації, під час яких ризик інфікуватися підвищений. Тож, Центр громадського здоров’я України закликає: щепитися від вірусного гепатиту; користуватися засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення; користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо); користуватися стерильним інструментарієм багаторазового використання (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо); практикувати безпечний та захищений секс (з використанням бар’єрної контрацепції); обов’язково проходити тестування, та у разі позитивного результату — звертатися для призначення лікування.

Вірусні гепатити А, D, E та їх профілактика

Вірусні гепатити В і С передаються через пошкоджену шкіру або слизову оболонку під час контакту. Так само передається і вірусний гепатит D, проте ним неможливо заразитися, якщо відсутній гепатит В. Тож, основним методом профілактики інфікування вірусним гепатитом D є вакцинація проти вірусного гепатиту В.

Вірусні гепатити A та Е передаються фекально-оральним шляхом, тобто під час вживання інфікованої їжі або води. Для профілактики вірусних гепатитів А і Е важливо дотримуватися правил гігієни (миття рук під проточною водою після візиту до інфікованої людини, туалету, користування громадським транспортом тощо (якщо доступ до води й мила відсутній, необхідно використовувати спиртовий розчин для дезінфекції рук)); відмовитися від споживання води, якість якої невідома (найкраще споживати бутильовану чи кип’ячену воду); добре мити перед вживанням овочі, фрукти та зелень, а страви з м’яса (особливо свинини) піддавати ретельній термічній обробці.

Кампанія «I can’t wait»

Щотридцять секунд у світі від захворювання, що пов’язане з вірусними гепатитами, помирає одна людина. Кампанія «I can’t wait» до Всесвітнього дня боротьби з гепатитами підкреслює необхідність прискорення заходів з боротьби з гепатитами, важливість тестування та отримання лікування інфікованими особами.

Кампанія «I can’t wait» має намір підкреслити, що діяти необхідно вже зараз: люди, що живуть з гепатитом, але не знають про це, не можуть чекати на тестування; люди, які живуть з гепатитом, не можуть чекати на лікування, яке може врятувати їх життя; майбутні мами не можуть чекати на скринінг гепатиту; новонароджені не можуть чекати на вакцинацію; люди, уражені гепатитом, не можуть чекати, коли закінчиться стигматизація та дискримінація; громадські організації не можуть чекати, коли збільшаться інвестиції.

За матеріалами www.who.int; phc.org.ua; www.worldhepatitisday.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті