У Німеччині Paxlovid відпускатимуть лікарі

04 Серпня 2022 12:16 Поділитися

Рецептурний препарат для лікування пацієнтів з COVID-19 — Paxlovid (нірматрелвір та ритонавір у таблетках) створює прецеденти нових відносин між лікарями, пацієнтами та фармацевтами. Так, у США та провінціях Канади призначати його вже дозволено фармацевтам. У Німеччині Федеральне міністерство охорони здоров’я розробляє процедуру, за якою лікарі зможуть безпосередньо відпускати противірусний препарат пацієнтам.

Це випливає з проєкту Федерального міністерства охорони здоров’я (Bundesministeriums für Gesundheit — BMG) про внесення змін до наказу про постачання ліків від SARS-CoV-2 (Änderung der SARS-CoV-2-Arzneimittelversorgungsverordnung — AMVV). Мета полягає в тому, щоб покращити постачання схвалених противірусних препаратів, закуплених федеральним урядом для лікування COVID-19, йдеться у пропозиції. За кожну відпущену упаковку лікарі отримають 15 євро плюс податок на додану вартість (ПДВ).

Поки що противірусні препарати для лікування COVID-19, які централізовано закуповуються федеральним урядом, надаються пацієнтам через аптеки на основі рецепта від лікаря. Аптеки отримують 30 євро плюс ПДВ за закупівлю, зберігання та доставку. Тепер це має змінитися.

Відшкодування витрат для аптек зменшено вдвічі

«Зусилля аптек щодо доставки дозволених противірусних препаратів проти COVID-19 лікарям зменшуються порівняно з відпуском пацієнтам, оскільки немає потреби в зберіганні та консультаціях», — йдеться у проєкті. Оплата праці аптек повинна бути відповідно скоригована. Планується, що вони отримуватимуть оплату в розмірі 15 євро плюс ПДВ. За долучення кур’єрської служби вони також повинні мати можливість стягувати 8 євро плюс ПДВ.

Фармацевти готові впоратися самотужки

Розподіл обов’язків між лікарями та фармацевтами — болюча тема для Німеччини. Так, нещодавнє запровадження фармацевтичних послуг лікарські асоціації зустріли з обуренням. Розширення повноважень лікарів у даному випадку, навпаки, не знаходить підтримки у фармацевтичного самоврядування.

Так, згідно із заявою Німецької асоціації лікарів загальної практики (Deutschen Hausärzteverbands) це «великий прогрес для догляду за пацієнтами з ризиком розвитку COVID-19». Оскільки Paxlovid необхідно починати приймати якомога раніше під час хвороби, але не пізніше ніж через 5 днів після появи симптомів, цілком логічно, щоб лікарі загальної практики мали можливість почати лікування дуже швидко.

Натомість Федеральний союз німецьких асоціацій фармацевтів (Federal Union of German Associations of Pharmacists — ABDA) не бачить причин для того, щоб лікарі безпосередньо відпускали ліки. ABDA просить дозволити самим аптекам відпускати ліки без рецепта. «Немає жодних причин залишати випробуваний шлях надходження препарату через аптеку», — наголошується в заяві ABDA для «Pharmazeutische Zeitung». Ланцюжок від призначення до відпуску працює швидко і без проблем у разі виписки рецепта (також по телефону) аж до доставки аптечним кур’єром додому. Крім того, ABDA посилається на США, де нещодавно фармацевтам дозволили відпускати Paxlovid безпосередньо пацієнтам без рецепта лікаря.

Коментарі приймаються розробниками нормативного акту до 5 серпня.

За матеріалами www.pharmazeutische-zeitung.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Svitlana 07.11.2022 9:56
Почала приймати цей препарат від ковіда в Німеччині і з'явився неприємний побічний ефект-постійно гірко в роті.Два роки тому я вилікувала гепатит с і тому дуже хвилююся.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті