Е-рецепт на антибіотики — перший крок у боротьбі з антибіотикорезистентністю — ЄБА

04 Серпня 2022 12:49 Поділитися

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) нагадує, що з 1 серпня лікарі та фармацевти в Україні почали працювати з електронними рецептами (е-рецептами) на антибіотики. Така можливість стала доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Е-рецепт на антибіотики — це перший етап впровадження системи е-рецептів на рецептурні лікарські засоби. Другий етап має охопити наркотичні препарати, а третій — усі рецептурні препарати.

«Таке рішення є необхідним, оскільки антимікробна резистентність набуває все більшої загрози. Так, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визнала її однією з 10 найбільших загроз для людства. У МОЗ очікують, що запровадження е-рецептів допоможе попередити самолікування і безвідповідальне застосування антибіотиків, підвищить прозорість відпуску рецептурних препаратів та в результаті допоможе побудувати систему клінічного моніторингу ефективності лікарських засобів», — йдеться в повідомленні ЄБА.

Разом з тим Асоціація зазначає певні моменти, які стосуються е-рецепта на антибіотики, а саме:

  1. Як пацієнту отримати рецепт на антибіотик?

Крок 1. Звернутися на прийом до лікаря.

Крок 2. Після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку, яка містить усю інформацію про призначення.

Крок 3. Пацієнт може придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

Також ЄБА зауважує, що рецепт на антибіотик не є нововведенням в Україні. Тож із серпня цього року до паперового рецепта лише додається новий цифровий інструмент — е-рецепт. Тобто якщо заклад, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, лікар має виписати пацієнту паперовий рецепт.

Більше про порядок отримання та погашення е-рецепта на антибіотики можна дізнатися за посиланням.

  1. Що необхідно знати про е-рецепт на антибіотики:

– тільки лікар може призначити лікування антибіотиком, підібрати оптимальне дозування та курс лікування;

– рецепт на антибіотик може виписати будь-який лікар — сімейний або ж лікар-спеціаліст приватного чи державного закладу. Декларація для цього необовʼязкова;

– пацієнт має зареєструватися в ЕСОЗ — це може зробити будь-який лікар, що працює в системі. Пацієнтам, які уклали декларацію з сімейним лікарем, додатково реєструватися не потрібно;

– лікар сформує рецепт в ЕСОЗ та роздрукує для пацієнта інформаційну довідку з номером рецепта та інформацією про призначення. Для отримання чи погашення рецепта смартфон не потрібен;

– у перехідний період лікар, який не працює з ЕСОЗ, випише пацієнту паперовий рецепт;

– на тимчасово окупованих територіях, а також на територіях, де ведуться бойові дії, відпуск антибіотиків у разі потреби може здійснюватися без рецепта;

– волонтерські та благодійні організації можуть, як і нині, закуповувати антибіотики у дистрибʼюторів без рецепта для потреб воєнного часу.

З найбільш поширеними запитаннями та відповідями щодо е-рецепта на антибіотики можна ознайомитися тут.

Роз’яснення для бізнесу та пацієнтів щодо нового цифрового інструменту надали команда МОЗ та представники Центру громадського здоров’я під час зустрічі із ЄБА. Так, Марія Карчевич, заступник міністра охорони здоровʼя з питань цифрового розвитку, наголосила, що запровадження е-рецепта на антибіотики — це ще один важливий крок, цього разу з боку України, у глобальній боротьбі проти антибіотикорезистентності, оскільки саме недоцільне та неправильне застосування антибіотиків може не тільки зашкодити людині, але й стимулює розвиток стійкості бактерій до антибіотиків. «Уже незабаром інфекційні хвороби, які наразі швидко та без наслідків лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними. Е-рецепт, у свою чергу, допоможе врегулювати відпуск антимікробних препаратів в Україні», — зазначила вона.

«Пишаюся нашою країною, адже навіть у воєнний час є рішучість та сили запроваджувати такі інноваційні та важливі ініціативи. Промотування відповідального застосування лікарських засобів, зокрема й антибіотиків, є важливим напрямом роботи держави та відповідального бізнесу, а е-рецепт є одним із ефективних компонентів досягнення цієї мети», — прокоментував Дмитро Лур’є, менеджер Комітету з охорони здоров’я ЄБА.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті