Без присяги та членства: польский омбудсмен про порушення закону про професію фармацевта

22 Серпня 2022 12:56 Поділитися

Права займатися професійною діяльністю (prawa wykonywania zawodu — PWZ) фармацевт у Польщі набуває лише після підтвердження з боку органу професійного самоврядування. Актуальність додаткових роз’яснень з цього приводу особливо підвищилася у зв’язку з появою на ринку праці фахівців з країн поза ЄС, особливо з України. Для них існує особливий спрощений порядок отримання дозволу на роботу в Польщі. Так, визнання кваліфікації лікарів, стоматологів, фармацевтів, які отримали дипломи в країнах за межами ЄС, на рівні МОЗ без необхідності їх попередньої нострифікації відбувається шляхом перевірки Центром медичних іспитів (Centrum Egzaminów Medycznych). Але для повноцінного функціонування у професії спеціалісти, що отримали позитивний висновок міністерства, повинні отримати право на практику від місцевих професійних асоціацій.

16 серпня на сайті Вищої фармацевтичної палати (Naczelnej Izby Aptekarskiej — NIA) опубліковано комюніке головного спеціаліста з професійної відповідальності (Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej – NROZ). Він зазначає, що NROZ отримує інформацію про факти професійної діяльності фармацевтів, що не є членами організацій самоврядування. Така ситуація є незаконною, й особам, які займаються професією без необхідної кваліфікації, загрожують штраф або обмеження волі.

Головний омбудсмен з професійної відповідальності нагадує, що відповідно до ст. 25 закону від 10 грудня 2020 р. «Про професію фармацевта» право професійної діяльності має лише особа, що склала присягу та внесена до реєстру, зазначеного у ст. 8 п. 1 закону від 19 квітня 1991 р. про фармацевтичні асоціації. Нагадаємо, згідно із законом присяга має наступний зміст: «Я урочисто присягаю у своїй роботі як фармацевта сумлінно, ревно та з належною обачністю виконувати свої обов’язки, завжди пам’ятаючи про благо пацієнта, вимоги професійної етики та чинне законодавство, зберігати професійну таємницю, а в своїй поведінці керуватися принципами гідності, чесності та справедливості». Присягу зазвичай приймає президент відповідної окружної аптечної ради або президент NIA.

Належність до фармацевтичного самоврядування є обов’язковою для осіб, які здійснюють фахову діяльність, пояснив омбудсмен. Він також нагадав, що невиконання цієї умови призводить до того, що особа, яка займається професією фармацевта, здійснює її без дотримання умов, передбачених законом. І з цим пов’язані певні наслідки. Відповідно до ст. 80 закону про професію фармацевта ті, хто без необхідної кваліфікації надає фармацевтичну допомогу, надає фармацевтичні послуги або виконує професійні завдання, караються штрафом, обмеженням або позбавленням волі на строк до одного року. Ст. 81 закону, у свою чергу, передбачено таке: «Доручення займатися професією фармацевта особі, яка не має необхідної кваліфікації, підлягає штрафу або обмеженню волі. Якщо винний діє без умислу, він підлягає штрафу».

За матеріалами www.nia.org.pl; orka.sejm.gov.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті