Референтні ціни на Національний перелік основних лікарських засобів можуть бути запроваджені з жовтня

23 Серпня 2022 3:25 Поділитися

За ініціативою голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького та міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка відбулася зустріч із працівниками департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, керівництвом МОЗ та ДП «Медичні закупівлі України».

Під час зустрічі обговорено посилення державного регулювання цін на лікарські засоби.

«Воєнні дії вплинули на формування вартості медичних препаратів. Падіння курсу гривні по відношенню до долара та євро, зростання вартості палива, ускладнення логістики імпортних лікарських засобів та їх компонентів призвели до зростання цін. За даними профільного міністерства, регулярно фіксуються випадки, коли компанії, що мають ексклюзивні права на продаж препаратів на території України, необґрунтовано підвищують ціни», — зауважив М. Радуцький. На його думку, потрібно запроваджувати нові механізми, які дозволять зупинити зростання цін на лікарські засоби.

Представники департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції провели аналітичну роботу і презентували оцінку існуючої нормативної бази та рекомендації, як зробити ліки доступнішими та дешевшими.

Один із механізмів, який запроваджується з жовтня, — МОЗ братиме участь у ціноутворенні на всі препарати, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів, на основі їх вартості у європейських країнах.

Референтне ціноутворення — це встановлення максимальних та мінімальних цін на ліки відповідно до вартості таких самих препаратів, зареєстрованих у Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії, Угорщині.

Також, за словами М. Радуцького, за рекомендацією колег з Національної поліції при подачі документів до державних органів виробники та постачальники заповнюватимуть нову графу — цінове обґрунтування.

«Разом з МОЗ та Нацполіцією будемо й надалі працювати на тим, щоб українці мали доступ до ліків за помірними цінами», — додав народний обранець.

Зі свого боку, зазначимо, якщо розглядати ринок лікарських засобів у цілому, то за період січень–липень 2022 р. загальний показник інфляції становить 14% порівняно з аналогічним періодом минулого року. У липні цей показник — 21%. У той же час загальний рівень інфляції в країні у січні–липні 2022 р., за даними Державної служби статистики України, становить 16%, а у червні — 22%. Тобто фактично зростання цін на ліки менше, ніж загальний рівень інфляції в країні.

Загалом для топ-10 торгових назв лікарських засобів (stock keeping unit — SKU) за обсягами аптечного продажу в грошовому вираженні з 24.02.2022 р. середнє зростання ціни станом на 21.08.2022 р.* порівняно з довоєнним періодом (ціною на 01.02.2022 р.) становить 21%.

За матеріалами /t.me/radutsky

*За даними аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research» (попередні дані за 21.08.2022 р.).

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті