Чи слід припиняти терапію статинами у старечому віці?

29 Серпня 2022 12:56 Поділитися

Люди з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань, які припинили прийом статинів у віці 80 років, втратили 73% потенційної користі порівняно з продовженням лікування до кінця життя, показало модельне дослідження. Доповідь з результатами цього дослідження була представлена 23 серпня 2022 р. на конгресі Європейського товариства кардіологів (European Society of Cardiology).

Провідний автор Рунгуо Ву (Runguo Wu) з Лондонського університету королеви Марії (Queen Mary University of London), Великобританія, зазначив: «Дослідження показує, що у людей віком 40 років з високою ймовірністю розвитку серцево-судинних захворювань, а також осіб будь-якого віку із захворюваннями серця слід розглянути можливість негайного початку гіполіпідемічної терапії. Припинення лікування, якщо цього не порадив лікар, не здається розумним вибором».

Серцево-судинні захворювання є найпоширенішою причиною погіршення здоров’я та смерті в усьому світі, а високий рівень холестерину є ключовим модифікованим фактором ризику*. Вагомі докази свідчать про те, що зниження рівня холестерину ліпопротеїнів низької щільності на 1 ммоль/л за допомогою статинів знижує ризик ішемічної хвороби серця та інсульту на 24–25%**.

Враховуючи деяку невизначеність щодо того, коли починати та як довго продовжувати терапію статинами, щоб оптимізувати ефект, у новому дослідженні за допомогою моделі мікросимуляції було оцінено накопичення користі від статинів відповідно до віку на початку терапії. При цьому використали дані про 118 000 учасників великих міжнародних досліджень статинів у рамках співробітництва Cholesterol Treatment Trialists’ (CTT) та 500 000 осіб з популяції Біобанку Великобританії.

Під час розробки моделі використано індивідуальні характеристики (наприклад вік, стать) та анамнез пацієнтів з метою оцінки щорічного ризику серцевого нападу, інсульту, коронарної реваскуляризації, цукрового діабету, раку та смерті для кожного учасника. Лікування стандартною дозою статину (40 мг на добу) використовувалося для оцінки ефекту терапії порівняно з її відсутністю за таких сценаріїв: 1) довічна терапія (застосовувалася до смерті або до 110 років, залежно від того, що наставало раніше), 2) терапію було припинено у віці 80 років та 3) затримка початку терапії на п’ять років у учасників віком до 45 років.

Користь статинів вимірювалася в роках життя з поправкою на якість (quality-adjusted life years — QALY), тобто один QALY дорівнює одному року життя в ідеальному здоров’ї. Про переваги також повідомлялося окремо відповідно до вихідного серцево-судинного ризику, який стосується ймовірності серцевого нападу або інсульту в найближчі 10 років і базується на віці, артеріальному тиску, рівні холестерину, статусі куріння та супутніх захворюваннях.

Дослідники виявили, що чим вищим був 10-річний серцево-судинний ризик у учасників, тим більшою була користь від застосування статинів та наставала раніше. Порівняно з довічним прийомом припинення терапії у віці 80 років нівелювало значну частку потенційної користі, особливо для людей з відносно низьким серцево-судинним ризиком.

Р. Ву зазначив з цього приводу: «Наше дослідження показує, що люди, які починають приймати статини у віці 50 років, але припиняють, досягаючи 80-річного віку, замість того, щоб продовжувати їх застосування довічно, втратять 73% переваги QALY, якщо вони мають відносно низький ризик серцево-судинних захворювань, і 36%, якщо високий…, оскільки ті, у кого відмічають підвищений ризик, починають отримувати користь раніше. Ризик серцево-судинних захворювань у жінок, як правило, є нижчим, ніж у чоловіків. Це означає, що для жінок більша частина загальної користі від статинів накопичується пізніше впродовж життя, і передчасне припинення терапії є, швидше за все, більш шкідливим, ніж для чоловіків».

На людей віком до 45 років із низьким серцево-судинним ризиком, що означає менш ніж 5% ймовірність серцевого нападу чи інсульту протягом наступних 10 років, 5-річне відтермінування початку терапії статинами мало незначний вплив: вони втратили лише 2% QALY порівняно із отримуваним внаслідок розпочатої раніше довічної терапії. Однак вплив був сильнішим у осіб віком до 45 років із високим серцево-судинним ризиком, що означає більш ніж 20% ймовірність інфаркту чи інсульту протягом наступних 10 років — вони втратили 7% потенційної користі QALY від довічної терапії. Р. Ву пояснив: «Знову ж таки, це тому, що люди з вищим серцево-судинним ризиком починають отримувати користь рано і можуть більше втратити, відкладаючи терапію статинами, ніж особи з низьким ризиком».

За матеріалами www.escardio.org

*Visseren F.L.J., Mach F., Smulders Y.M. et al. (2021) 2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J, 42: 3227–3337.

**Cholesterol Treatment Trialists’ (CTT) Collaboration (2010) Efficacy and safety of more intensive lowering of LDL cholesterol: a meta-analysis of data from 170 000 participants in 26 randomised trials. Lancet, 376: 1670–1681.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті