Законопроєкт «Про медичні вироби» має розроблятися на основі нових Регламентів ЄС — парламентарі

15 Вересня 2022 11:17 Поділитися

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) повідомляє про проведення першого засідання підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (ЄС).

Голова Комітету Михайло Радуцький звернув увагу на те, що в Парламенті почав діяти новий регламент, згідно з яким кожен законопроєкт має пройти експертизу на відповідність Угоді про асоціацію України та ЄС, а також іншим нормам Євросоюзу.

«До першого засідання підкомітету ми підготувалися — провели наради з віцепрем’єром з питань євроінтеграції та головою Комітету з питань європейської інтеграції. Це дозволило заздалегідь узгодити позицію щодо законопроєктів, які ми зареєстрували у Верховній Раді», — зазначив М. Радуцький.

За його словами, під час онлайн-засідання розглянули 4 основних законопроєкти та 2 альтернативних. Ці документи не входять до переліку тих, які мають бути ухвалені відповідно до Угоди про асоціацію, але вони містять положення, пов’язані з адаптацією українського законодавства до європейського.

Так, Підкомітет ухвалив рішення щодо таких законопроєктів:

  • «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство» (реєстр. № 8011). Цей проєкт повністю відповідає європейським нормам, тому підкомітет одноголосно рекомендував Верховній Раді Україні розглянути документ у першому читанні;
  • «Про допоміжні репродуктивні технології» (реєстр. № 6475) та два альтернативних (реєстр. № 6475-1, № 6475-2). М. Радуцький зазначив, що всі три законопроєкти потрібно доопрацювати. Два з них містять норму про платну донацію, яка суперечить нормам ЄС. Підкомітет рекомендував Парламенту підтримати законопроєкт у першому читанні та доопрацювати його до другого читання;
  • «Про медичні вироби» (реєстр. № 7585). Повідомляється, що Уряд розробив документ відповідно до директив, які вже втратили свою чинність. Тому підкомітет рекомендував врахувати нові законодавчі акти, які були ухвалені в ЄС, у новому варіанті законопроєкту.

Стосовно застосування сучасних підходів до профілактики, тестування ВІЛ-інфекції і лікування таких пацієнтів відповідно до настановчих документів ВООЗ (реєстр. № 6364) М. Радуцький наголосив, що положення документа суперечить Угоді про асоціацію з ЄС. Підкомітет рекомендував доопрацювати документ до другого читання.

«За процедурою надалі, враховуючи висновок підкомітету, розглянемо законопроєкти на засіданні Комітету та направимо їх на розгляд Верховної Ради», — поінформував очільник Комітету.

За матеріалами komzdrav.rada.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті