Україна & ВООЗ: результати 72-ї сесії Європейського регіонального комітету

12–14 вересня в Ізраїлі відбулася 72-га сесія Європейського регіонального комітету ВООЗ. Захід щороку об’єднує делегатів з 53 країн, представників партнерських організацій та громадянського суспільства. Цього року сесію вперше за період поширення СOVID-19 було проведено в офлайн-форматі. На захід приїхали 25 міністрів охорони здоров’я, а відкрив сесію президент Ізраїлю Іцхак Герцог. До складу української делегації увійшли перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, заступник керівника Офісу президента Юлія Соколовська та народний депутат України Вадим Струневич.

ВООЗ долучиться до відновлення системи охорони здоров’я України шляхом збільшення інвестицій, продовження надання гуманітарної допомоги, евакуації та реабілітації тяжко­хворих і поранених українців. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда за результатами зустрічі з керівником Європейського регіонального офісу ВООЗ доктором Гансом Клюге.

«Під час зустрічі з доктором Клюге ми домовилися відновити процес підтримки ВООЗ національних фармвиробників стосовно процедури прекваліфікації та оцінки регуляторної системи, адже така допомога, крім іншого, забезпечить валютні надходження в Україну, — зазначив О. Комаріда. — Також обговорили питання створення систем фізичної реабілітації та психологічної допомоги, що є дуже важливим, враховуючи реалії сьогодення. Говорили й про збільшення постачання вакцин».

Перший заступник міністра подякував ВООЗ за значну кількість гуманітарної допомоги та піклування про поранених, які поїхали у європейські країни за програмами медичної евакуації. Пан Г. Клюге запевнив, що організація продовжить підтримувати Україну і навчати медичних працівників.

Понад 30 представників системи охорони здоров’я взяли участь у семінарі, присвяченому обговоренню питань зміцнення спроможності України реагувати на національні надзвичайні ситуації та спалахи за допомогою розгортання клінічних команд медицини катастроф і громадського здоров’я, який було організовано ВООЗ.

Одна з тем для обговорення під час сесії регіонального комітету — допомога системі охорони здоров’я України під час воєнних дій. У ході виступу О. Комаріда звернувся до колег та нагадав про те, що зараз відбувається в Україні та що змінилося з травня, коли збиралася спеціальна сесія організації.

«Важливо, що відтоді ми всі провели титанічну роботу зі збереження медичної інфраструктури від атак росії, а відтак — життя і здоров’я українців. Міжнародна допомога підтримує нас у боротьбі. Ми вдячні друзям і сусідам за те, що вони приймають і дбають про українських біженців, за щедру підтримку, неважливо, у якій формі вона надається», — наголосив він.

Проте варто розуміти, що держава-терорист не лише не припинила руйнувати лікарні, але й почала вдаватися до ще більш огидних методів: прикриття цивільними, ядерний шантаж, руйнування критичної інфраструктури.

Тому представники України вчергове закликали позбавити росію права приймати у себе Європейський офіс ВООЗ з профілактики та контролю неінфекційних захворювань, натомість наша держава готова прийняти цей офіс у себе.

Ще одне важливе питання — забезпечення доступу до медичної допомоги для мешканців тимчасово окупованих територій. Під час окупації заклади не мають змоги отримати ліки: ворог не допускає туди гуманітарні вантажі. «Тому ми в черговий раз закликали міжнародні організації застосувати максимум свого впливу, щоб понад мільйон українців мали доступ до найнеобхіднішого», — наголосив О. Комаріда.

12 вересня, після завершення сесії, перший заступник міністра провів зустріч з міністром охорони здоров’я Австрії Джоаном Раухом. Пан Раух пообіцяв координувати процеси надання допомоги Україні від країн Європейського Союзу. Також високо­посадовець зустрівся з гендиректором Єврокомісії з питань охорони здоров’я Сандрою Галліна і заручився підтримкою стосовно програми EU4HEALTH.

«Я дуже сподіваюся на активну та справедливу позицію ВООЗ. Адже Європа може бути спокійною лише тоді, коли переможе варварів, що атакували Україну», — підкреслив О. Комаріда.

За результатами роботи 72-ї сесії Європейського регіонального комітету Всесвітньої організації здоров’я міністри охорони здоров’я та делегати з 53 держав — членів ВООЗ прийняли перший в історії Регіональний план дій у сфері цифрової охорони здоров’я. Його головна мета — сприяти цифровій трансформації медицини в Європі та Центральній Азії.

Новий план дій передбачає покращення системи надання медичних послуг та захисту людей від надзвичайних ситуацій у галузі медицини за допомогою цифрових інструментів, застосування телемедицини та штучного інтелекту.

Україну вперше обрано до складу керівних органів ВООЗ

Уперше під час 72-ї сесії Європейського регіонального комітету Всесвітньої організації здоров’я Україну було включено до складу Виконавчої ради ВООЗ та Європейського комітету ВООЗ.

Під час таємного голосування на 72-й сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ міністра охорони здоров’я України та першого заступника міністра обрано до керівних органів ВООЗ. Це безпрецедентна ситуація в історії співпраці України та ВООЗ.

Зокрема, Віктора Ляшка включено до складу Виконавчого комітету ВООЗ від субрегіональної групи «С» Європейського регіонального комітету ВООЗ на трирічний термін (з травня 2023 р. до травня 2026 р.) для подальшого обрання на 76-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я (травень 2023 р.). О. Комаріда увійшов до складу Постійного комітету Європейського регіонального комітету ВООЗ від субрегіональної групи «С» Європейського регіонального комітету ВООЗ на трирічний термін (з вересня 2022 р. до вересня 2025 р.).

«Це велика честь для України — бути представленою у двох керівних органах ВООЗ, і ми дякуємо за високий рівень довіри, особливо у цей складний час. Звісно, попереду багато відповідальної та наполегливої праці. Сьогодні Україна — повноправний кандидат на членство у Європейському Союзі, і ми повністю поділяємо цінності та прагнення міжнародних гуманітарних організацій до сталого розвитку людства. Цинічні та загарбницькі дії країни-терориста рф ще раз довели, що, лише об’єднавшись, можна зупинити світову гуманітарну кризу та смерті людей», — прокоментував обрання очільник МОЗ України.

На нових посадах у ВООЗ керівництво МОЗ України братиме участь у прийнятті рішень, пов’язаних із забезпеченням соціального благополуччя, сталого розвитку та гідного рівня надання медичних послуг у європейському регіоні.

Результатами роботи під час 72-ї сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ із редакцією «Щотижневика АПТЕКА» Олександр Комаріда поділився особисто.
— Які питання щодо України було піднято під час сесії?

— Фактично, основним контекстом сесії була повномасштабна війна росії проти України. Із цього випливало щонайменше два питання, які й були винесені на порядок денний: перенесення Європейського офісу ВООЗ з профілактики та контролю неінфекційних захворювань в Україну, адже вважаємо, що росія не має морального права приймати його у себе; і вибори делегатів від України в керівні органи ВООЗ. Останнє питання мало позитивне вирішення для нас. Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка було обрано до складу Виконавчого комітету ВООЗ, я працюватиму в Постійному комітеті Європейського регіонального комітету. Рішення з приводу перенесення офісу ще очікуємо.

—   Які головні меседжі були донесені до учасників зустрічі з боку української делегації?

— Під час виступу на сесії я подякував друзям і сусідам за те, що вони приймають і дбають про українських біженців, за щедру підтримку, неважливо, у якій формі вона надається. Водночас наголосив на тому, що держава-терорист не лише не припинила руйнувати лікарні, але й почала вдаватися до ще більш огидних методів: прикриття цивільними, ядерний шантаж, руйнування критичної інфраструктури, тому підтримка від партнерів не має припинятися. Також під час виступу наголосив на важливості забезпечити доступ до медичної допомоги для мешканців тимчасово окупованих територій. Адже від часу окупації заклади охорони здоров’я, розташовані там, не мали можливості отримувати ліки. Окупанти не допускають туди гуманітарні вантажі, тому ми закликаємо міжнародні організації застосувати максимум свого впливу та врятувати цих людей.

Додатково просив звернути увагу та посприяти впровадженню Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яку розроблено з ініціативи Олени Зеленської, першої леді України.

—  З ким Ви змогли зустрітися та чи вдалося досягти якихось домовленостей?

— За час роботи сесії я зустрівся з кількома партнерами, справжніми друзями України. Зокрема, ще до офіційного початку роботи сесії обговорив з директором Європейського регіонального бюро ВООЗ Гансом Клюге можливості подальшої взаємодії для відновлення медінфраструктури.

Домовилися повернутися до питання підтримки ВООЗ національних фармвиробників в аспекті процедури прекваліфікації та оцінки регуляторної системи, адже така допомога, крім іншого, забезпечить валютні надходження в Україну.

Обговорили питання створення систем фізичної реабілітації та психологічної допомоги, що є дуже важливим, враховуючи реалії сьогодення.

Також ВООЗ долучиться до відновлення медичної системи України. Передбачено збільшення інвестицій в охорону здоров’я, продовження гуманітарної допомоги, евакуацію та реабілітацію тяжкохворих і поранених українців. Говорили й про збільшення постачань вакцин.

Також мав зустрічі з вельмишановними міністром охорони здоров’я Австрії Джоаном Раухом, з пані гендиректоркою Єврокомісії з питань охорони здоров’я Сандрою Галліна, із Наташею Аззопарді-Мускат, директоркою відділу стратегій в країнах та систем охорони здоров’я Європейського регіонального Бюро ВООЗ, генеральним директором міністерства охорони здоров’я Ізраїлю Нахманом Ашем та іншими.

Колеги запевнили у своїй підтримці України та готовності до подальшої спів­праці, зокрема, за проєктами, пов’язаними з відновленням ментального здоров’я, програмою EU4HEALTH тощо.

—  Чи задоволені Ви результатами роботи 72-ї сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ?

— Так. Європа неприховано показує своє ставлення до війни та те, чию сторону вона обрала. Ми дуже вдячні за це. Звісно, ми продовжимо активно працювати в політичному полі, щоб наступні напрацювання були ще більш вагомими, та будемо залучати до них партнерів. Адже перемогти у цій війні зможемо лише разом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті