Між МОЗ та фармвиробниками підписано меморандум

10 квітня 2008 р. МОЗ України та виробники лікарських засобів (ЛЗ) підписали Меморандум про порозуміння. Відповідно до нього виробники обіцяють не підвищувати ціни на  препарати, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, за умови відсутності заборгованості держави по компенсації експортного ПДВ та акцизу на спирт, та стабілізації з 01.04.2008 р. цін на енергоносії. Ще однією умовою є дотримання рівня прогнозного показника інфляції, закладеного в Держбюджеті на 2008 р. на рівні 9,6%.

При цьому виробники гарантують недопущення скорочення обсягів виробництва цих препаратів. Також гарантована співпраця з АМК України в проведенні дослідження стану конкуренції та діяльності виробників; Державною інспекцією з контролю за цінами Мінекономіки та Державною службою лікарських засобів і виробів медичного призначення в проведенні моніторингу цін на препарати.

У свою чергу Міністерство охорони здоров’я України бере на себе зобов’язання залучати представників виробників лікарських засобів та громадських фармацевтичних об’єднань до робочих груп з підготовки урядових рішень з питань регулювання ринку фармацевтичної продукції. Також МОЗ України має намір звернутися до Уряду з пропозицією щодо розміщення державного замовлення на розробку та виробництво препаратів на вітчизняних підприємствах — виробниках лікарських засобів для забезпечення державних цільових бюджетних програм «Цукровий діабет» та «Забезпечення медичних заходів по  боротьбі з туберкульозом, профілактики та лікування СНІДу, лікування онкологічних хворих» на 2009 р.

МОЗ також взяло на себе зобов’язання підготувати нормативно-правові акти щодо звільнення від сплати ПДВ на допоміжні матеріали та речовини, котрі застосовують для виробництва лікарських засобів; введення нульової ставки акцизу на  спирт, який використовується для виробництва препаратів, та нульової ставки ПДВ на медичні вироби, матеріали, обладнання, що використовують для виробництва лікарських засобів; введення системи вексельних розрахунків з ПДВ при ввезенні в Україну обладнання для виробництва препаратів.

Через удосконалення нормативно-правової бази будуть також вирішені такі питання:

– впровадження з 2009 р. формулярної системи, стандартів лікування та Формулярного керівництва з використання ЛЗ;

– перегляд діючих і розробку нових стандартів виробництва та якості лікарських засобів відповідно до GMP та GDP;

– приведення процедури реєстрації лікарських засобів на території України у відповідність до вимог ЄС

Меморандум про порозуміння підписали: з боку МОЗ — В. Князевич, з боку виробників лікарських засобів — Г. Хорунжий (Об’єднана організація роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості); О. Руденко (Асоціація фармацевтичних фабрик України); О. Цвєтков (всеукраїнське об’єднання громадян «Всеукраїнська асоціація виробників та дистриб’юторів медичної та мікробіологічної галузі промисловості України»); П. Багрій (Асоціація фармацевтичних виробників України).

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті