Законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері обігу окремих видів харчових продуктів»

14 Жовтня 2022 12:20 Поділитися

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

ПОДАННЯ

Відповідно до статті 93 Конституції України, статті 12 Закону України «Про статус народного депутата України» та статті 89 Регламенту Верховної Ради України в порядку законодавчої ініціативи вносимо на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері обігу окремих видів харчових продуктів.

Представляти проєкт Закону під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України буде народний депутат України С.В. Кузьміних.

Народні депутати України  С.В. Кузьміних та інші

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері обігу окремих видів харчових продуктів

  1. Обґрунтування необхідності прийняття проєкту Закону

Наразі в Україні має місце ситуація, пов’язана з практично безконтрольним обігом товарів, які за своїм впливом на фізіологічні процеси в організмі людини можуть бути віднесені як до лікарських засобів, так і до суміжних категорій (дієтичні добавки, харчові продукти для спеціальних медичних цілей, харчові продукти для контролю ваги тощо).

У зв’язку з тим, що відповідальність за виготовлення та подальший обіг зазначеної групи товарів суміжних категорій покладена виключно на виробника, а контроль з боку держави над цими процесами фактично відсутній, виникає можливість недобросовісним виробникам допускати численні зловживання. Під час вибіркового контролю в сертифікованих державних лабораторіях у більш ніж 70% випадків виявлені порушення, що становлять загрозу для життя і здоров’я людей.

З урахуванням практично повної безкарності суб’єктів господарювання, пов’язаних з реалізацією товарів, які суміжні з такою соціально значущою категорією, як лікарські засоби, постало питання термінового впровадження адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері обігу дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей та харчових продуктів для контролю ваги та іншої аналогічної продукції.

  1. Цілі та завдання проєкту Закону

Метою законопроєкту є встановлення адміністративної відповідальності за недодержання стандартів, технічних умов та/або технологічних регламентів під час зберігання та реалізації в закладах охорони здоров’я дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей та харчових продуктів для контролю ваги.

  1. Загальна характеристика і основні положення проєкту Закону

Законопроєктом пропонується, зокрема:

встановити адміністративну відповідальність за недодержання стандартів, технічних умов та/або технологічних регламентів під час зберігання та реалізації в закладах охорони здоров’я дієтичних добавок, або харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, або харчових продуктів для контролю ваги у вигляді накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців чи уповноважених ними осіб у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (частина друга статті 167 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) в редакції законопроєкту), а у випадку повторного протягом року вчинення такого правопорушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню – у вигляді накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб- підприємців чи уповноважених ними осіб у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (частина третя статті 167 КУпАП в редакції законопроєкту);

– надати повноваження центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів (Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками) щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення передбачені ч. 2 та 3 ст. 167 КУпАП в редакції законопроєкту (недодержання стандартів, технічних умов та/або технологічних регламентів під час зберігання та реалізації в закладах охорони здоров’я дієтичних добавок, або харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, або харчових продуктів для контролю ваги) (зміни до частини першої статті 2448 КУпАП).

Законопроєкт системно пов’язаний із проєктом Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо покращення обігу окремих видів харчових продуктів», який є похідним від нього.

  1. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Правовідносини в зазначеній сфері регулюються Конституцією України, Кодексом України про адміністративні правопорушення, Законами України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного погодження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин», «Про лікарські засоби» та іншими нормативно-правовими актами.

Положення даного законопроєкту не потребують внесення змін до інших Законів України.

  1. Фінансово-економічне обґрунтування проєкту Закону

Прийняття проєкту Закону не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України або місцевих бюджетів.

  1. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття проєкту Закону

Встановлення адміністративної відповідальності за недодержання стандартів, технічних умов та/або технологічних регламентів під час зберігання та реалізації в аптеках та інших закладах охорони здоров’я дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей та харчових продуктів для контролю ваги призведе до зменшення кількості неякісної та фальсифікованої продукції даної товарної групи на вітчизняному ринку та убезпечить громадян України від свідомого, або частіше несвідомого вживання неякісної продукції в категоріях, суміжних з лікарськими засобами (дієтичні добавки, харчові продукти для спеціальних медичних цілей, харчові продукти для контролю ваги тощо), в тому числі замість лікарських засобів і призначень лікарів, що буде важливим внеском в загальне піклування про здорове, повноцінне і довголітнє життя наших співгромадян.

Разом до Перемоги! Слава Україні!

Народні депутати України  С.В. Кузьміних та інші

Проєкт

зареєстрований в Парламенті

06.10.2022 р. за № 8114

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері обігу окремих видів харчових продуктів

Верховна Рада України постановляє:

І. Внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення (Відомості Верховної Ради Української РСР (ВВР) 1984, додаток до № 51, ст.1122 із змінами) такі зміни:

  1. Статтю 167 доповнити частинами другою та третьою наступного змісту:

«Недодержання стандартів, технічних умов та/або технологічних регламентів під час зберігання та реалізації в закладах охорони здоров’я дієтичних добавок, або харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, або харчових продуктів для контролю ваги, –

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб- підприємців чи уповноважених ними осіб у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною

другою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб- підприємців чи уповноважених ними осіб у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.».

  1. Частину першу статті 2448 після слова, цифр та знаків «(статті 167, 1681, 170)» доповнити словами, цифрами та знаками «з недодержання стандартів, технічних умов та/або технологічних регламентів під час зберігання та реалізації в закладах охорони здоров’я дієтичних добавок, або харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, або харчових продуктів для контролю ваги (частина друга та третя статті 167),».

ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

  1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводиться в дію одночасно з Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо покращення обігу окремих видів харчових продуктів».
  2. Кабінету Міністрів України до введення в дію цього Закону:

1) привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для його реалізації;

2) забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Голова Верховної Ради України

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проєкту Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері обігу окремих видів харчових продуктів

Зміст положення (норми) чинного акта законодавства Зміст відповідного положення (норми) проєкту акта

Кодекс України про адміністративні правопорушення

(Відомості Верховної Ради Української РСР (ВВР) 1984, додаток до № 51, ст.1122)

Стаття 167. Введення в обіг або реалізація продукції, яка не відповідає вимогам стандартів

Введення в обіг (випуск на ринок України, в тому числі з ремонту) або реалізація продукції (крім харчових продуктів), яка не відповідає вимогам стандартів, норм, правил і зразків (еталонів) щодо безпечності, якості, комплектності та упаковки (за винятком випадків, передбачених законодавством України), –

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян – власників підприємств чи уповноважених ними осіб від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 167. Введення в обіг або реалізація продукції, яка не відповідає вимогам стандартів

Введення в обіг (випуск на ринок України, в тому числі з ремонту) або реалізація продукції (крім харчових продуктів), яка не відповідає вимогам стандартів, норм, правил і зразків (еталонів) щодо безпечності, якості, комплектності та упаковки (за винятком випадків, передбачених законодавством України), –

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян – власників підприємств чи уповноважених ними осіб від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частина відсутня

Недодержання стандартів, технічних умов та/або технологічних регламентів під час зберігання та реалізації в закладах охорони здоров’я дієтичних добавок, або харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, або харчових продуктів для контролю ваги, –

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців чи уповноважених ними осіб у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною другою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, –

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців чи уповноважених ними осіб у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 2448. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів, розглядає справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням обмежень, встановлених для медичних і фармацевтичних працівників під час здійснення ними професійної діяльності (стаття 442), з порушенням встановленого порядку взяття, переробки, зберігання, реалізації і застосування донорської крові та (або) її компонентів і препаратів (стаття 451), з реалізацією (відпуском) лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках (частини перша та друга статті 424), з недодержанням вимог стандартів, норм, правил і технічних умов під час виробництва, зберігання, транспортування, реалізації чи використання лікарських засобів (статті 167, 1681, 170), а також з невиконанням законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів (стаття 18810).

Стаття 2448. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів, розглядає справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням обмежень, встановлених для медичних і фармацевтичних працівників під час здійснення ними професійної діяльності (стаття 442), з порушенням встановленого порядку взяття, переробки, зберігання, реалізації і застосування донорської крові та (або) її компонентів і препаратів (стаття 451), з реалізацією (відпуском) лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках (частини перша та друга статті 424), з недодержанням вимог стандартів, норм, правил і технічних умов під час виробництва, зберігання, транспортування, реалізації чи використання лікарських засобів (статті 167, 1681, 170), з недодержання стандартів, технічних умов та/або технологічних регламентів під час зберігання та реалізації в закладах охорони здоров’я дієтичних добавок, або харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, або харчових продуктів для контролю ваги (частина друга та третя статті 167), а також з невиконанням законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів (стаття 18810).

Народні депутати України  С.В. Кузьміних та інші

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті