В Індонезії тимчасово заборонили відпускати без рецепта ліки в рідких формах

24 Жовтня 2022 10:07 Поділитися

На жаль, побоювання Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) є реалістичними, і чотири субстандартних продукти, виявлені в Гамбії, могли потрапити через неформальні ринки в інші країни. Хоча поки що незрозуміло, про які саме ліки йдеться, влада Індонезії тимчасово заборонила безрецептурний відпуск препаратів у рідких лікарських формах.

Так, з кінця серпня 2022 р. міністерство охорони здоров’я та Асоціація педіатрів Індонезії (Ikatan Dokter Anak Indonesia- IDAI) отримують повідомлення про різке збільшення кількості випадків атипового прогресуючого гострого ураження нирок у дітей, особливо віком до 5 років. Динаміка відрізняється від попередньої, і кількість випадків, зареєстрованих до 18 жовтня 2022 р., становила 206 (із 20 провінцій), а смертність пацієнтів, які проходили лікування, сягала 65%. Під час експертизи в неназваних ліках було виявлено сліди сполук, що потенційно можуть викликати ураження нирок, і розслідування тривають.

Початок подій в Африці

Раніше повідомляли, що у Гамбії принаймні 70 дітей (станом на 13 жовтня, згідно із заявою канцелярії президента) померли на фоні застосування субстандартних ліків. Працює урядова комісія, вдалося відкликати 41 тис. упаковок зазначених продуктів, проте більше 8 тис. не ідентифіковано. Наразі в західноафриканській країні триває налагодження перевірки якості фармацевтичної продукції. Як зазначено у президентському повідомленні, «на момент початку реєстрації продуктів у 2017 р. в країні тисячі були незареєстрованими». «Це було пов’язано з відсутністю тестових приміщень у Гамбії та непомірними витратами на аутсорсинг тестування. Однак кабінет міністрів був поінформований, що Світовий банк погодився створити в Гамбії заклад для тестування ліків».

Субстандартні продукти

Після повідомлень з Африки ВООЗ 5 жовтня опублікувало попередження щодо чотирьох продуктів:

  • розчин для перорального застосування Promethazine (прометазин);
  • дитячий сироп від кашлю Kofexmalin (фенірамін малеат, амонію хлорид, ментол);
  • сироп дитячий від кашлю Makoff (хлорфенаміну малеат, фенілефрину гідробромід, декстрометорфан);
  • сироп від застуди Magrip N (парацетамол, фенілефрину гідрохлорид, хлорфенаміну малеат).

Заявленим виробником цих продуктів є Maiden Pharmaceuticals Limited (Хар’яна, Індія). Повідомляли, що зазначений виробник не надав ВООЗ гарантій щодо безпеки та якості цієї продукції. 12 жовтня регіональний уряд індійського штату Хар’яна наказав Maiden Pharmaceuticals Limited припинити виробництво. Сайт компанії наразі працює в обмеженому режимі, проте там можна знайти згадування про «сертифікацію згідно з ISO 9001-2015 з 1990 р.» та підтвердження дотримання норм Належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice — GMP) від ВООЗ.

Згідно з повідомленням ВООЗ, лабораторний аналіз зразків кожного з чотирьох продуктів підтверджує, що вони містять неприпустимі кількості діетиленгліколю та етиленгліколю. Токсичні ефекти можуть включати біль у животі, блювання, діарею, відсутність сечовипускання, головний біль, зміну психічного стану та гостре ураження нирок, яке може призвести до смерті.

За матеріалами www.who.int; www.idai.or.id;
sehatnegeriku.kemkes.go.id; www.op.gov.gm;
www.maidenpharma.com; www.tribuneindia.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті