Заборона ліків, що виробляються за участю суб’єкта господарювання, розташованого в рф та білорусі, — позиція Комітету охорони здоров’я СУП

04 Листопада 2022 2:24 Поділитися

Останнім часом в публічному просторі почали з’являтися звинувачення щодо, нібито, лобіювання українськими виробниками ліків вищевказаного рішення Верховної Ради України. Ці звинувачення є безпідставними та такими, що шкодять іміджу національного виробника.

Вважаємо, що в центрі інтересів Міністерства охорони здоров’я України стоять потреби пацієнта як в мирні часи, так і в ситуації воєнного стану. Усі оригінальні та життєво важливі препарати не підпадають під дію відповідних нововведень. На наше переконання, МОЗ України не допустить будь-яких ризиків, що можуть призвести до дефіциту лікарських засобів на ринку. Про це свідчать ефективні дії відповідних департаментів Міністерства під час пандемії COVID-19 та початку повномасштабної війни, завдяки яким система охорони здоров’я вистояла та не допустила гуманітарної кризи в надскладних умовах.

Оцінюємо ініціативу щодо тимчасової заборони обігу окремих препаратів, виробники яких ведуть активну діяльність на території країни-агресора, як таку, що має політичну природу.

Повідомляємо, що компанії — члени Комітету Спілки українських підприємців (СУП), що займаються виробництвом лікарських засобів в Україні, не були долучені ані до процесу розробки законодавчих ініціатив, ані до критеріїв відбору препаратів, на які можуть поширюватися відповідні заборони. Усі робочі групи та наради відбувалися виключно за участю компаній-імпортерів та бізнес-асоціацій, що представляють їхні інтереси.

Звертаємо увагу, що рішення МОЗ України стосується генеричних лікарських засобів, а не оригінальних препаратів. При прийнятті рішення щодо призупинення дії реєстраційного посвідчення МОЗ пересвідчується у тому, що на ринку є 2–3 аналоги відповідного лікарського засобу. Тобто такий підхід не створює перешкод в доступі населення до потрібних лікарських засобів.

Нагадуємо, що продукція компаній — членів Комітету має такий самий рівень якості і користується чималим попитом за кордоном. Усі компанії Комітету мають сертифікати відповідності вимогам Належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice — GMP) українського взірця, а також значна кількість виробничих ліній сертифікована за стандартами ЄС. Таким чином, заяви про те, що лікарські засоби, виготовлені в Україні, поступаються якістю аналогам, виробленим поза територією нашої країни, є маніпулятивними.

Нагадуємо, в жовтні МОЗ вже затверджено перший перелік лікарських засобів, які підлягають тимчасовій забороні застосування, який містить 35 позицій.

За матеріалами sup.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті