Деякі комбінації антибіотиків менш ефективні, ніж монотерапія

11 Листопада 2022 9:45 Поділитися

Дослідниця Вікторія Лазар (Lázár Viktória) із Сегедського біологічного дослідницького центру (Szegedi Biológiai Kutatóközpont — SZBK) показала за допомогою нової розробленої нею процедури*, що ефективність сумішей антибіотиків нерідко є на порядок нижчою порівняно з монотерапією цими ж препаратами.

Патогенні бактерії, у цьому випадку Staphylococcus aureus, було позначено флуоресцентними білками. Завдяки цьому мікроколонії бактерій стали доступними для фіксування на відеокамеру для наступної автоматичної обробки.

Наприклад, додавання інгібітора β-лактамази, який зазвичай використовується для потенціювання терапії при інфікуванні штамами, стійкими до β-лактамів, може знизити, а не підвищити ефективність лікування. Зокрема, комбінація макролідів або доксицикліну з амоксициліном/клавуланатом для лікування пацієнтів з пневмонією може вважатися досить сумнівною.

Взаємне пригнічення переважно спостерігали при поєднанні антибактеріальних засобів з бактерицидними та бактеріостатичними властивостями. Однак деякі препарати, бактерицидна активність яких слабко залежить від клітинного метаболізму, здатні діяти в синергії. Справді, додавання ліків, що незначною мірою залежать від метаболізму, таких як мітоміцин С та даптоміцин, може повністю відновити ефективність поєднань ліків, що пояснює клінічний успіх відповідних комбінацій. Тому багатокомпонентна терапія може мати потенційні переваги в розширенні спектра цільових патогенів, запобіганні виникненню стійкості до антибіотиків та підвищенні клінічної ефективності.

Деякі комбінації можуть бути доцільними для подолання резистентності бактерій. Навіть якщо чутливість до одного з компонентів втрачена, використання його в певних поєднаннях є більш ефективним, ніж монотерапія препаратом, чутливість до якого зберігається. Таким чином, відкривається можливість використання двоетапної стратегії, коли на першому етапі резистентні збудники знищуються за допомогою комбінації, щоб на другому етапі можна було використовувати раніше неефективний засіб.

На думку авторів, дослідження підкреслює важливість систематичної кількісної оцінки довгострокової ефективності комбінацій лікарських засобів для розробки схем терапії декількома препаратами, які можуть краще запобігти розвитку лікарської стійкості.

За матеріалами www.nature.com

*Lázár V., Snitser O., Barkan D. et al.  (2022) Antibiotic combinations reduce Staphylococcus aureus clearance. Nature 610, 540–546.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті