Масштабне порівняння ефективності та безпеки прямих антикоагулянтів

11 Листопада 2022 10:35 Поділитися

Поточні рекомендації рекомендують застосовувати прямі пероральні антикоагулянти (ППА — інгібітори тромбіну та фактора Ха) замість варфарину у пацієнтів із фібриляцією передсердь (ФП), але як здійснити вибір серед численних представників цих груп? Адже доказових даних бракує.

Провести широкомасштабне порівняння між доступними ППА (апіксабан, дабігатран, едоксабан і ривароксабан) у рутинній клінічній практиці стало можливим завдяки багатонаціональному когортному дослідженню за даними 5 стандартизованих електронних баз даних, які охопили 221 млн осіб у Франції, Німеччині, Великій Британії та США. Результати дослідження, яке виконане командою під керівництвом Уолліса Лау (Wallis C Y Lau) з Університетського коледжу Лондона (University College London School of Pharmacy) та Кармен Ольги Торре (Carmen Olga Torre), представника «IQVIA», опубліковані в журналі «Annals of Internal Medicine»*.

За словами авторів, це — найбільше та найповніше попарне порівняння окремих ППА на сьогодні. Загалом вони змогли розглянути 527 226 пацієнтів із Франції, Німеччини, Великої Британії та Сполучених Штатів, що вперше отримали призначення ППА у 2010–2019 рр. у зв’язку із вперше діагностованою фібриляцією передсердь. З них 281 320 отримали апіксабан, 61 008 — дабігатран, 12 722 — едоксабан та 172 176 — ривароксабан.

Прийом апіксабану був пов’язаний з найнижчим ризиком кровотечі зі шлунково-кишкового тракту: зниження ризику становило 19% порівняно з дабігатраном, 23% — едоксабаном та 28% — ривароксабаном. Аналіз підгруп показав, що ці відмінності також існували у пацієнтів старечого віку (80 років і старше) — важливий висновок, оскільки ця група пацієнтів хронічно недостатньо представлена ​​в клінічних дослідженнях. Результати подальшого аналізу підгруп показали, що апіксабан мав перевагу щодо цієї важливої побічної дії над ривароксабаном навіть у зниженій дозі (2,5 замість 5 мг апіксабану двічі на добу, 15 замість 20 мг ривароксабану один раз на добу) і у пацієнтів із хронічною нирковою недостатністю.

При цьому апіксабан характеризувався подібними показниками ризику розвитку ішемічного інсульту або системної емболії, внутрішньочерепних крововиливів та смертності від усіх причин порівняно з дабігатраном, едоксабаном і ривароксабаном.

Попередні дослідження вже показали нижчий ризик розвитку кровотеч при застосуванні апіксабану порівняно з іншими ППА. Крім того, те, що ривароксабан може бути найбільш проблематичним у цьому відношенні, не є новим. Можлива причина — це єдиний ППА, який приймається один раз на добу, що призводить до вищих пікових концентрацій у плазмі крові.

*Lau W.C.Y., Torre C.O., Man K.K.C et al. (2022) Comparative Effectiveness and Safety Between Apixaban, Dabigatran, Edoxaban, and Rivaroxaban Among Patients With Atrial Fibrillation : A Multinational Population-Based Cohort Study. Ann. Intern. Med., Nov 1.

За матеріалами www.acpjournals.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті