Робота над законопроєктом про самоврядування у сфері охорони здоров’я триває

Під головуванням міністра охорони здоров’я Вік­тора Ляшка відбулася узгоджувальна нарада з врегулювання процедурних розбіжностей у законопроєкті «Про самоврядування у сфері охорони здоров’я в Україні». Участь у зустрічі взяли представники Міністерства економіки, Міністерства цифрової трансформації, Державної регуляторної служби, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, представники Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні та Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Нагадаємо, що відповідний законопроєкт на початку вересня 2022 р. МОЗ України винесло на громадське обговорення. Проєкт документа став ключовою темою обговорення під час ініційованого Національним фармацевтичним університетом круглого столу на тему «Професійне самоврядування у фармацевтичному секторі галузі охорони здоров’я».

«Сьогодні питання самоврядування у сфері охорони здоров’я є надзвичайно важливим. Адже це реальна можливість саморегуляції медичної спільноти, коли кожен медичний та фармацевтичний працівник матиме право на те, аби питання його діяльності та інтересів вирішувалися безпосередньо представником професійної спільноти, до якої він належить. Крім того, це ще й питання самоконтролю. У разі прийняття законопроєкту, якщо якийсь лікар порушує або відхиляється від норм чи стандартів надання медичної допомоги, або використовує у своїй практиці антинаукові методи, то спільнота може надати оцінку його роботі та вирішити це питання самостійно», — зазначив В. Ляшко.

За його словами, головною метою розробленого проєкту закону «Про самоврядування у сфері охорони здоров’я в Україні» є впровадження нової моделі самоврядування, яка передбачає саморегулювання медичної та фармацевтичної діяльності та делегування певних функцій і повноважень лікарям та фармацевтам.

Модель професійного самоврядування в Україні було розроблено з урахуванням досвіду таких країн, як Польща, Бельгія, Чехія, Німеччина, Румунія та ін. У цих державах питання фахового самоврядування врегульовано на законодавчому рівні спеціальним законом. Основ­ними організаційними одиницями є палати. Саме вони надають дозвіл фахівцям на здійснення професійної діяльності та оприлюднюють списки практикуючих лікарів і фармацевтів у відкритому доступі. Також саме вони опікуються безперервним професійним розвитком лікарів та фармацевтів.

Крім того, законопроєкт «Про самоврядування у сфері охорони здоров’я» передбачає створення 5 палат медичних професій, зокрема:

  • Палати лікарів сімейної медицини;
  • Палата лікарів-спеціалістів;
  • Палата стоматологів;
  • Палата медичних сестер/братів;
  • Палата фармацевтів.

Відповідно до проєкту обирати керівництво палат та їх органів (Вища рада палати, Вища наукова рада палати, Етична комісія та Ревізійна комісія) пропонується на загальних зборах членів палат, у яких зможе взяти участь кожен член палати.

Крім того, проєкт передбачає створення реєстрів представників медичних і фармацевтичних професій та впровадження свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров’я.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті