З наступного року українські пацієнти вперше отримають ліки проти СМА безоплатно

09 Грудня 2022 5:45 Поділитися

ДП «Медичні закупівлі України» вперше в Україні централізовано закупило препарат для лікування дітей, хворих на спінальну м’язову атрофію (СМА). Ліки будуть надаватися пацієнтам безоплатно.

СМА — це рідкісна нервово-м’язова хвороба, яка призводить до атрофії кінцівок та смерті. Один флакон препарату рисдипламу в українських аптеках коштує понад 250 тис. грн. Це єдиний лікарський засіб від СМА, яким можна самостійно лікуватися вдома. Адже його потрібно приймати перорально.

Закупівля ліків від СМА стала можливою завдяки використанню інструменту договорів керованого доступу (ДКД), який дозволяє зберегти конфіденційною ціну. 9 грудня на засіданні Уряду було підтримано пропозицію МОЗ України здійснити закупівлі 9 лікарських засобів за ДКД, 8 з них закуповувалися централізовано раніше, 1 буде закуплено вперше. Текст відповідного урядового документа буде оприлюднено найближчим часом.

«Затвердивши сьогодні перелік лікарських засобів, що закуповуються за ДКД, Кабінет міністрів фіналізував величезну роботу, проведену Міністерством охорони здоров’я та ДП «Медичні закупівлі України». Позитивні переговори з компанією «Roche» щодо закупівлі рисдипламу для лікування пацієнтів із СМА — це справжній прорив для вільної і незалежної України, яка турбується про своїх громадян! Дякую Збройним силам України, що дозволяють реалізовувати заплановане навіть під час війни», — підкреслив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

«Безоплатне лікування дітей, хворих на СМА, за кошти держави — це революційний крок для нашої системи охорони здоров’я. Відповідно до інформації про потреби, яка була зібрана від лікарень через нашу систему MedData, в Україні 111 маленьких пацієнтів, що мають це захворювання. Через надзвичайно високу вартість лікування їх родини змушені були витрачати всі заощадження та збирати кошти від небайдужих, аби купити ліки», — розповів виконувач обов’язків генерального директора ДП «Медичні закупівлі України» Едем Адаманов.

Проте тепер ці ліки будуть надаватися безоплатно, і вже наступного року перші пацієнти отримають своє лікування: «Команда ДП «Медичні закупівлі України» та Міністерства охорони здоров’я напряму вела перемовини з постачальником, щоб максимально ефективно використати кошти українців. Завдяки якісній комунікації нам вдалося досягти вигідних умов та вперше в історії нашої країни централізовано забезпечити пацієнтів з такою складною хворобою безоплатним лікуванням», — додав Е. Адаманов.

За матеріалами moz.gov.ua, www.facebook.com/uamedpro

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті