Звичайний харчовий барвник може спровокувати запальні захворювання кишечнику, вважають дослідники

27 Грудня 2022 4:08 Поділитися

Результати нового дослідження показали, що барвник Allura Red (який також називають FD&C Red 40 та Food Red 17) безпосередньо порушує бар’єрну функцію кишечнику та збільшує вироблення серотоніну, гормону/нейротрансмітера, виявленого в ньому. Згодом це змінює склад кишкової мікробіоти, що призводить до підвищеної сприйнятливості колітів.

Allura Red є поширеним інгредієнтом цукерок, безалкогольних напоїв, молочних продуктів та деяких злаків. Барвник використовується для надання кольору та текстури продуктам харчування, часто для залучення дітей.

Ґрунтуючись на цих даних, вчені вважають, що тривале вживання харчового барвника Allura Red може бути потенційним тригером запальних захворювань кишечнику (ЗЗК), хвороби Крона та виразкового коліту.

Використання синтетичних харчових барвників, таких як Allura Red, значно збільшилося протягом останніх кількох десятиліть, але раніше не проводилося досліджень впливу цих барвників на здоров’я кишечнику. Вчені нещодавно опублікували свої висновки у виданні Nature Communications.

«Наше дослідження демонструє значний шкідливий вплив Allura Red на здоров’я кишечнику, а також ідентифікує кишковий серотонін як критичний фактор, що опосередковує ці негативні ефекти. Дані результати мають важливе значення для запобігання та лікування запалення кишечнику», — повідомив Валіул Хан (Waliul Khan), старший автор дослідження, професор з відділу патології та молекулярної медицини та головний дослідник Науково-дослідного інституту травного здоров’я сім’ї Фарнкомб (Farncombe Family Digestive) Institute), Канада.

«Те, що ми виявили, разюче і тривожно, оскільки цей поширений синтетичний харчовий барвник є можливим дієтичним тригером ЗЗК. Це дослідження є значним кроком уперед у попередженні громадськості про потенційну шкоду харчових барвників, які ми споживаємо щодня. Літературні дані вказують на те, що споживання Allura Red також впливає на певні види алергії, імунні порушення та поведінкові проблеми у дітей, такі як синдром дефіциту уваги та гіперактивності», — зазначив професор.

ЗЗК — це серйозна хронічна патологія, від якої потерпають мільйони людей у всьому світі. Хоча точні причини виникнення ЗЗК досі повністю не вивчені, дослідження показали, що ці стани можуть бути спричинені порушенням регуляції імунної відповіді, генетичними факторами, дисбалансом кишкової мікробіоти та факторами довкілля.

В останні роки досягнуто значного прогресу в розумінні ролі імунної системи та мікробіоти хазяїна в патогенезі ЗЗК. Однак аналогічні успіхи у визначенні ризиків, пов’язаних із екологією, відстають.

В. Хан зазначає, що екологічні тригери для ЗЗК включають типову західну дієту — оброблені жири, червоне та оброблене м’ясо, цукор, нестача клітковини та продукти, що включають велику кількість різних добавок та барвників.

Дане дослідження передбачає наявність зв’язку між досить поширеним харчовим барвником та ЗЗК. Тож наразі вчені спрямовані на додаткове вивчення харчових барвників і ЗЗК на експериментальному, епідеміологічному і клінічному рівнях.

За матеріалами medicalxpress.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті