Як зберегти здоров’я у 2023 р.? Поради від ВООЗ

03 Січня 2023 5:40 Поділитися

Зазвичай на свята ми бажаємо один одному міцного здоров’я (часто піднімаючи при цьому чарку міцного алкоголю) та будуємо плани на майбутній рік. Як часто в новому році ви обіцяли собі позбутися шкідливих звичок та перейняти корисні, нарешті зайнятися власним здоров’ям, перестати відкладати справи, обіцяли почати геть «нове життя»?

На початку нового року ВООЗ нагадує про основні рекомендації, як зберегти міцне здоров’я:

  1. Здорове харчування. Запорукою здоров’я є збалансоване харчування, що має включати овочі, фрукти, бобові, горіхи, зернові. Дорослі мають з’їдати щонайменше 400 г фруктів та овочів на день.
  2. Фізична активність. Рекомендується приділяти щонайменше 150 хв фізичній активності помірної інтенсивності протягом тижня. Рахуються не тільки фізичні вправи, а й прогулянки, і навіть домашні справи.
  3. Вакцинація. Це один із найефективніших способів профілактики інфекційних захворювань. Завдяки вакцинам сьогодні можна запобігти розвитку багатьох хвороб, включаючи дифтерію, гепатит В, кір, епідемічний паротит, пневмонію, поліомієліт, сказ, краснуху, правець та ін.
  4. Паління. Вживання тютюну може загрожувати отриманням таких проблем зі здоров’ям, як захворювання легень, серцево-судинні захворювання, інсульт. Пам’ятайте, що тютюн впливає не тільки на безпосередньо курців, а й тих, хто знаходиться поряд.
  5. Алкоголь. Надмірне вживання алкоголю може призвести до психічних або поведінкових розладів (включаючи алкогольну залежність), хронічних захворювань (наприклад цирозу печінки, серцево-судинних захворювань), травм у результаті насильства, дорожніх аварій тощо.
  6. Стрес та ментальне здоров’я. Стрес може вплинути як на фізичне, так і психічне самопочуття. Внаслідок стресу ви можете відчувати тривогу, переживати панічні атаки, головний біль, безсоння, розлади харчування тощо. Можна спробувати впоратися самостійно (взяти «тайм-аут», відпустку, добре виспатися та харчуватися, намагатися не бути надто суворими до себе) або звернутися за допомогою до спеціаліста (психолога).
  7. Гігієна. Практика належної гігієни тіла допоможе уникнути харчових отруєнь та вірусних інфекцій, а також відчувати себе добре, що важливо для психічного здоров’я.
  8. Обережно за кермом. Щодня стаються дорожньо-транспортні пригоди, в деяких з них гинуть та травмуються люди. Слід бути уважними, дотримуватися правил дорожнього руху.
  9. Пасок безпеки. Завжди користуйтеся паском безпеки. Це допоможе убезпечитися від травмування.
  10. Секс. Сексуальне здоров’я є важливим для загального здоров’я та благополуччя людини. Практикуйте безпечний секс, щоб запобігти ВІЛ та іншим інфекціям, що передаються статевим шляхом, таким як гонорея та сифіліс.
  11. Регулярні огляди. Якщо раніше звичним явищем було відвідування лікарні тільки у разі хвороби або поганого самопочуття, то зараз активно розвивається профілактична медицина. Рекомендується регулярно проходити огляди/скринінги/тести, що допоможе виявити потенційні проблеми ще до того, як вони стануть справжніми проблемами, або своєчасно почати лікування.
  12. Грудне вигодовування. Грудне молоко є найкращим джерелом живлення для більшості немовлят. У міру того як дитина росте, материнське грудне молоко змінюватиметься відповідно до харчових потреб маляти. Грудне вигодовування корисне як для дитини, так і для матері.

За матеріалами www.facebook.com/WHO; www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті