У аптеках Англії стартує проєкт з направлення на обстеження без залучення лікарів первинки

09 Січня 2023 1:08 Поділитися

У січні 2023 р. Національна служба охорони здоров’я (National Health Service — NHS) Англії розпочинає перший етап пілотного проєкту, у рамках якого фармацевти почнуть направляти пацієнтів на обстеження для виявлення онкопатології. Цього місяця до нового виду діяльності долучаються аптеки Корнуоллу, а інші почнуть направляти пацієнтів у березні–квітні 2023 р. Загалом понад 11 000 аптечних закладів в Англії тепер можуть отримати доступ до навчання з виявлення перших ознак раку, зазначає NHS.

У цьому ж повідомленні йдеться про результати нового опитування, згідно з яким близько дев’яти з десяти опитаних людей позитивно оцінили рекомендації, які вони отримали в місцевих аптеках. Так, 91% пацієнтів, які зверталися до громадського аптечного закладу протягом року за порадою щодо ліків, медичних послуг чи проблем зі здоров’ям, отримали корисну відповідь.

Так, у 2022 р. понад 440 000 людей пролікувалися з приводу незначних захворювань у місцевих аптеках після направлення від NHS 111 або від свого лікаря загальної практики. З жовтня 2021 р. понад пів мільйона осіб також отримали послугу з контролю артеріального тиску. Аптеки відіграють все більшу роль у захисті здоров’я сотень тисяч людей, зазначив професор Стівен Повіс (Stephen Powis), медичний директор NHS. Вони надають консультації щодо незначних хвороб, вакцинують від грипу та COVID-19, допомагають кинути палити та перевіряють артеріальний тиск. Останнє, згідно з попередніми оцінками, може запобігти 3700 інсультам і 2500 інфарктам і врятувати близько 2000 життів протягом п’яти років.

Тепер працівники аптек зможуть опанувати ще одну послугу, направляючи до медичних закладів для подальшого обстеження без необхідності відвідати свого лікаря загальної практики пацієнтів, які інакше не звернулися б за допомогою. Потенційні ознаки онкопатології, які можуть виявити фармацевти, це кашель, біль у грудях та задишка, які тривають 3 тиж або більше, зміни в роботі кишечнику, здуття живота та кров у сечі.

Згідно з повідомленням видання «Тhe Рharmacist», в Корнуоллі цей напрямок розвиватиметься на базі послуги з надання клінічних консультацій, що закуповують локально, за умовами якої громадські аптеки отримують плату незалежно від того, чи видано направлення.

Щодо розповсюдження цього досвіду існує стурбованість, чи буде готовий NHS «терміново посилити фінансування цього сектору». Про це заявив Малком Гарріс, виконавчий директор Асоціації аптечних компаній (Company Chemist’s Association — CCA). Він зазначив, що пілотний проєкт допоможе перевірити, чи є відповідна спроможність фінансування. Фармацевт звернувся до NHS для отримання додаткової інформації, повідомляє «Тhe Рharmacist».

За матеріалами www.england.nhs.uk; www.thepharmacist.co.uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті