NICE пропонує призначати статини ширшому колу пацієнтів

25 Січня 2023 1:19 Поділитися

Чи слід призначати статини (інгібітори ГМГ-КоА-редуктази) пацієнтам з ризиком першого інфаркту чи інсульту протягом 10 років на рівні менше 10%? У проєкті оновлених рекомендацій від Національного інституту здоров’я та якості медичної допомоги Великобританії (National Institute for Health and Clinical Excellence — NICE) передбачено таку можливість після обговорення з пацієнтом усіх переваг та ризиків цього рішення. У проєкті настанови, опублікованому 12 січня, йдеться також про контроль інших модифікованих факторів ризику серцево-судинних захворювань. Так, якщо зміни способу життя та контроль артеріальної гіпертензії самі по собі є недостатніми, пацієнтам з відносно невисоким ризиком можна запропонувати статини.

Згідно з поточними вказівками NICE гіполіпідемічні засоби пропонують пацієнтам з 10% або вищим ризиком розвитку серцево-судинних подій протягом 10 років. Це зміниться після того, як оновлені незалежним комітетом рекомендації NICE щодо оцінки та зниження ризику серцево-судинних захворювань буде остаточно затверджено.

У проєкті рекомендацій зазначено, що статини тепер можуть розглядатися під час спільного прийняття рішень для людей, у яких не відмічали серцево-судинних захворювань (так звана «первинна профілактика») з 10-річним показником ризику серцево-судинних захворювань менше 10%. Комітет погодився, що якби більше людей приймали статини, це сприяло б більш вираженому зниженню поширеності серцевих захворювань та інсультів.

Згідно з проєктом для первинної профілактики серцево-судинних захворювань у людей з 10-річним ризиком менше 10% рекомендують розглянути можливість застосування аторвастатину в дозі 20 мг, якщо пацієнт віддає перевагу такому варіантові або є занепокоєння, що ризик є недооціненим. Водночас особам з 10-ріним ризиком, що перевищує 10%, рекомендують цей препарат у дозі 20–40 мг. Людям віком від 85 років слід розглянути доцільність прийому аторвастатину в дозі 20 мг, оскільки статини можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, йдеться у проєкті. Проте слід мати на увазі фактори, які можуть зробити лікування невідповідним.

Вторинну профілактику (лікування статинами пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями) слід починати з аторвастатину в дозі 80 мг. Нижчу дозу слід використовувати, якщо має місце будь-що з наступного:

  • потенційні лікарські взаємодії;
  • високий ризик негативних наслідків;
  • уподобання пацієнта.

За оцінками NICE, відповідно до цієї нової рекомендації щодо первинної профілактики в середньому на кожні 1000 людей із ризиком 5% протягом наступних 10 років, які приймають статини, приблизно 20 людей не захворіють на серцеві захворювання чи інсульт у зв’язку з тим, що приймають статини. Цей показник подвоюється до 40 для людей з ризиком 10% та підвищується до 70 у разі ризику, що дорівнює 20%.

Оскільки дані національного аудиту свідчать про те, що 56% людей із показником ризику 20% або більше приймають статини в порівнянні з менш ніж 50% для осіб з показником 10–20%, комітет погодився, що зосередження на збільшенні застосування цих препаратів серед людей з найвищим ризиком серцево-судинних захворювань матиме більший вплив.

За матеріалами www.nice.org.uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті