Підтвердження кваліфікації для працівників сфери охорони здоров’я, які працевлаштовуються за кордоном: затверджено порядок

Внаслідок повномасштабної війни рф проти України досить велика кількість фармацевтів, лікарів, медичних сестер тощо була вимушена залишити країну. Наразі вони планують тимчасово працевлаштуватися на роботу за фахом в інших державах. А для цього необхідно мати відповідний документ, який би підтверджував їхній професійний статус: освіту, кваліфікацію, професійний досвід. Тому Кабінетом Міністрів України під час засідання 17 лютого було ухвалено постанову № 149 «Про затвердження Порядку проведення верифікації інформації про освіту, кваліфікацію та професійний досвід медичних, фармацевтичних працівників та інших працівників сфери охорони здоров’я» (далі — Порядок). Зауважимо, що ця постанова ще не набула чинності.

Дія Порядку поширюється на медичних, фармацевтичних працівників, фахівців з реабілітації, професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у сфері охорони здоров’я — громадян України, а також іноземців та осіб без громадянства, які перебували в Україні на законних підставах (навчалися та/або працювали) і працевлаштовуються за кордоном (далі — працівники сфери охорони здоров’я). Це також стосується тих осіб, які виїхали з України у період дії воєнного стану.

ПОДАННЯ ДОКУМЕНТІВ

Згідно з Порядком для отримання необхідних документів, які підтверджуватимуть професійний статус працівника сфери охорони здоров’я, він має звернутися із заявою про верифікацію до органу управління лікарні, в якій фахівець працював до виїзду з України. Він/вона має заповнити верифікаційну анкету, шаблон якої наведено у додатках до постанови № 149 та надати скан-копії підтверджувальних документів.

Зазначимо: органом управління може бути міський/обласний департамент охорони здоров’я, МОЗ тощо.

Надалі працівник сфери охорони здоров’я має надіслати на електронну пошту відповідного уповноваженого органу управління лікарні заяву та анкету, а також скан-копії чи фотокопії документів про свою освіту, кваліфікацію і професійний досвід. На заяву та анкету слід накласти електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

ЗБІР ТА ПЕРЕВІРКА ІНФОРМАЦІЇ

Верифікацію даних про працівника сфери охорони здоров’я здійснюють, збираючи та перевіряючи достовірність документів про освіту, кваліфікацію та професійний досвід працівника. Проводить це відповідальний верифікатор уповноваженого органу управління лікарні, до якого звернувся з відповідною заявою такий працівник.

Відповідальний верифікатор задля підтвердження інформації, вказаної працівником сфери охорони здоров’я в анкеті, робить запит до лікарні, у якій фахівець працював до виїзду з України. У разі якщо такий заклад зруйновано внаслідок бойових дій або він розташований на окупованій території, відповідальний верифікатор звертається до керівника відповідної лікарні за допомогою доступних засобів зв’язку для підтвердження інформації, зазначеної працівником в анкеті.

За потреби відповідальний верифікатор може зробити офіційний запит до закладу фахової передвищої, вищої чи післядипломної освіти, у якому працівник сфери охорони здоров’я навчався, та/або професійної громадської організації у разі, якщо він/вона є членом такої організації.

Окрім того, задля підтвердження поданої інформації про освіту працівника сфери охорони здоров’я відповідальний верифікатор також може звернутися до структурного підрозділу з питань ліцензування господарської діяльності з медичної практики МОЗ або Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Адже ці відомства зберігають дані про відповідність освітнім та кваліфікаційним вимогам працівників сфери охорони здоров’я, які працювали у відповідних лікарнях на дату отримання ними ліцензії на відповідний вид господарської діяльності.

Після завершення перевірки відповідальний верифікатор вносить отримані результати до електронної відомості обліку результатів верифікації інформації про освіту працівників сфери охорони здоров’я за формою, визначеною цією постановою.

Варто звернути увагу, що у разі втрати або пошкодження документів про освіту та кваліфікацію працівник сфери охорони здоров’я перед поданням заяви до уповноваженого органу управління лікарні звертається з письмовою заявою про видачу дубліката відповідного документа до закладу фахової передвищої, вищої чи післядипломної освіти, що видав такий документ.

Якщо зазначені заклади розташовані на тимчасово окупованій території України або на тих, на яких ведуться (велися) бойові дії, працівнику потрібно звернутися до Міністерства освіти і науки України.

Якщо ж пошкоджено або втрачено посвідчення про кваліфікаційну категорію, перед поданням заяви до відповідного уповноваженого органу працівнику варто звернутися із заявою про видачу дубліката посвідчення до органу, при якому функціонує атестаційна комісія, у якій такий працівник проходив атестацію на присвоєння або підтвердження кваліфікаційної категорії.

ОФОРМЛЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

У разі позитивного результату перевірки відповідальний верифікатор оформляє довідку про освіту, кваліфікацію та професійний досвід працівника українською та англійською мовами.

Довідку підписує керівник (заступник керівника) уповноваженого органу управління лікарні шляхом накладення електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. Цей документ видається безоплатно. Скан-копія довідки у форматі pdf надсилається на адресу електронної пошти, зазначену у верифікаційній анкеті.

Термін проведення перевірки інформації про освіту працівника сфери охорони здоров’я та прийняття рішення щодо результату перевірки становить 30 календарних днів з дня одержання заяви працівника органом управління лікарні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
 за матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті