«Навчальна» відпустка польських фармацевтів та додаткові умови роботодавців

У багатьох організаційних рішеннях польська фармація йде на крок попереду української. Те, що є нагальними проблемами для поляків сьогодні, завтра може стати актуальним для нас. Наприклад, Закон про професію фармацевта (zawodzie farmaceuty) та відповідна правозастосувальна практика. Зокрема, такий вид допомоги в організації безперервного навчання, як відпустка для підвищення кваліфікації. Виявляється, вона передбачена відповідним законом. У зв’язку із цим постало питання, відповідь на яке опублікувала Гданська обласна асоціація фармацевтів (Gdańska Okręgowa Izba Aptekarska).

Тож, чи має право роботодавець встановлювати мінімальну кількість балів, отриманих у рамках програм підвищення кваліфікації, у якості умови надання відпустки для навчання?

Відповідно до ст. 78 сек. 3 Закону про професію фармацевта фахівець, який займається безперервною освітою, має право на відпустку за власним бажанням для підвищення кваліфікації тривалістю до 6 робочих днів на рік, оплачувану згідно з правилами, що застосовуються під час розрахунку винагороди за відпустку. Дата навчальної відпустки щоразу узгоджується з роботодавцем. Фармацевт зобов’язаний негайно надати роботодавцю документ, що підтверджує його участь у діяльності з підвищення кваліфікації.

Жодних додаткових положень щодо цього законодавець не вказав — ні щодо форми погодження такої відпустки з роботодавцем, ні щодо подання роботодавцю документа про участь у програмі підвищення кваліфікації. Зазначення роботодавцем додаткових вимог, не передбачених законом, наприклад того, яке саме навчання (з відповідною кількістю балів) буде підставою для отримання відпустки, буде вважатися необґрунтованим обмеженням у наданні такої відпустки.

Наприклад, згідно з наказом міністра охорони здоров’я про освітні бали, отримані в рамках безперервного підвищення кваліфікації (punktów edukacyjnych uzyskiwanych w ramach ustawicznego rozwoju zawodowego), передбачено, що, наприклад, 4 бали нараховуються за кожен день участі в конгресі, а 2 бали — за участь у науково-навчальній нараді Вищої фармацевтичної ради (Naczelnej Izby Aptekarskiej). Встановлення вимоги про те, що надання довідки, яка підтверджує досягнення, наприклад, 8 балів, дасть право на отримання одного дня відпустки, унеможливить її отримання для участі в подібних заходах.

Раніше Обласна палата фармацевтів у Лодзі (Okręgowa Izba Aptekarska w Łodzi) пояснювала, що правом на відпустку можуть скористатися працівники не лише аптек, але й гуртових компаній, тобто всі фармацевти, що займаються діяльністю, передбаченою законом про професію.

За матеріалами goia.org.pl; www.oia.lodz.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті