Захистимо здоров’я від змін клімату

Україна як член ВООЗ та одна із країн-засновниць цієї організації 7 квітня традиційно відзначила Всесвітній день здоров’я, який у 2008 р. пройшов під гаслом «Захистимо здоров’я від змін клімату». ВООЗ обрала саме його, оскільки визнала пов’язану зі змінами навколишнього середовища постійно зростаючу загрозу безпеці населення всіх країн світу та неефективну роботу систем охорони здоров’я у цьому напрямку. Нині сформувався науковий консенсус в тому, що зміни клімату впливають на здоров’я населення як безпосередньо через екстремальні погодні явища, так і опосередковано — через зміни у складі води, повітря, якості та кількості продуктів харчування, екосистем, сільського господарства, способу життя. Наслідки цих змін впливатимуть переважно на дітей, осіб похилого віку, та людей з хронічними захворюваннями. Завдання Всесвітнього дня здоров’я в 2008 р. — залучення громадськості до глобальної кампанії по захисту здоров’я людства від несприятливих наслідків зміни клімату. Цього дня урядові та неурядові організації всіх країн наголосили на зв’язку між зміною факторів навколишнього середовища та здоров’ям населення, провели інформаційно-пропагандистські заходи відносно цих змін з метою залучення представників міжнародних співтовариств, уряду, цивільного суспільства та окремих осіб до діяльності, спрямованої на стабілізацію клімату. Тільки зміцнюючи співробітництво світове співтовариство зможе краще підготуватися до вирішення складних проблем галузі охорони здоров’я, пов’язаних зі зміною клімату. Нині прикладом таких спільних дій є посилення епідемічного нагляду та боротьба з інфекційними хворобами, забезпечення раціонального використання запасів якісної води, координація медико-санітарних дій у надзвичайних ситуаціях на світовому рівні. У 2008 р. спеціалісти Європейського регіонального бюро ВООЗ розробили та видали публікацію «Захист здоров’я населення Європи від змін клімату» (Protecting health in Europe from climate change). В ній описані наявні та прогнозовані наслідки кліматичних змін, пропонуються можливі варіанти вирішення проблеми даної галузі як для держав у цілому, так і для окремих осіб. В Україні вплив навколишнього середовища пов’язаний з такими групами захворювань, як серцево-судинні, респіраторні, інфекційні, онкологічного профілю, захворювання скелетно-м’язової системи та травмами різної етіології. Тому експерти ВООЗ наполегливо рекомендують системі охорони здоров’я відігравати активнішу роль у боротьбі з безпосередніми та віддаленими наслідками впливу змін клімату на здоров’я населення країни.

Для максимального підвищення поінформованості спільноти та визначення напрямків діяльності щодо захисту здоров’я від несприятливих наслідків кліматичних змін 7 квітня в різних країнах світу пройшли численні заходи. Цього дня у Національному медичному університеті ім. О.О. Богомольця відбувся прес-брифінг, присвячений Всесвітньому дню здоров’я та 60-річчю заснування ВООЗ. У заході взяли участь міністр охорони здоров’я України Василь Князевич, керівник бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич, регіональний радник Європейського регіонального бюро ВООЗ з неінфекційних захворювань Агіс Цурос, ректор Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Віталій Москаленко.

Василь Князевич Відкриваючи прес-брифінг, Василь Князевич привітав присутніх з 60-ю річницею заснування ВООЗ та зазначив, що створення цієї організації у 1948 р. об’єднало світові співтовариства з метою обговорення та прийняття спільних рішень щодо збереження і зміцнення здоров’я населення. Відзначення спільнотою, до якої приєдналась і Україна, Всесвітнього дня здоров’я є надзвичайно важливою подією на шляху вирішення цих проблем.

Ігор Поканевич Ігор Поканевич наголосив на тому, що, за даними експертів ВООЗ, щорічно в  Україні кількість смертей, пов’язаних із впливом навколишнього середовища, які можна попередити, становить 155 тис., або 19% від показника загальної смертності.

Також доповідач зауважив, що, незважаючи на вирішення переважно Міністерством охорони навколишнього природного середовища України проблем змін клімату, нині вже робляться перші кроки на шляху вдосконалення роботи системи охорони здоров’я в цьому напрямку. Як у глобальному масштабі, так і на рівні України в майбутньому населення може зіткнутися з такими явищами: періоди екстремальної спеки чи холоду, повені, порушення якості та безпеки харчових продуктів і води, поширення інфекційних захворювань та хвороб органів дихання, тому основною метою співпраці бюро ВООЗ в Україні з МОЗ є поліпшення роботи системи охорони здоров’я для протидії цим явищам.

Агіс Цурос закликав присутніх усвідомити можливі наслідки глобальних змін клімату та їхній негативний вплив на здоров’я людства. Попередити їх система охорони здоров’я разом із спільнотою можуть шляхом інформування та впровадження заходів для захисту населення від несприятливої дії цих змін особливо вразливих верств населення — дітей, осіб похилого віку та малозабезпечених громадян.

Віталій Москаленко Віталій Москаленко наголосив, що відзначення Всесвітнього дня здоров’я в Україні сприятиме підготовці високопрофесійних фахівців медичної галузі, добре поінформованих щодо сучасних та майбутніх проблем охорони здоров’я людства.

У рамках Всесвітнього дня здоров’я Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця провів низку агітаційно-інформаційних заходів, спрямованих на боротьбу з ВІЛ/СНІДом, артеріальною гіпертензією, пропаганду здорового способу життя, підвищення поінформованості в питаннях збереження індивідуального та суспільного здоров’я. n

Ганна Барміна, фото Любові Столяр

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті