Як працює імунітет та які дієтичні добавки для його підтримання пропонують аптеки?

Людському організму для нормальної роботи необхідні жири, вуглеводи, білки, вітаміни і мінерали, які потрапляють до нього з їжею у разі повноцінного харчування або доповнюються прийомом спеціальних добавок. Зокрема, популярністю користуються дієтичні добавки для підтримання імунітету. Під час сезону грипу або хвороби, після довгої виснажливої весни люди часто шукають спеціальні продукти, які можуть допомогти зміцнити імунітет. Найбільшу увагу привертають мультивітаміни, комплекси пре- та пробіотиків, бета-глюкани.

Застосування дієтичних добавок бере свій початок у ХХ ст. Важливими подіями, які сприяли цьому, стали відкриття вітамінів та визнання важливості мінералів у раціо­ні. Основний період відкриття вітамінів охоплює проміжок від початку ХІХ ст. до середини ХХ ст. (Семба Р., 2012). На той час домінувала думка, що для нормальної життєдіяльності організму важливими є лише 4 харчові фактори: білки, вуглеводи, жири та мінерали. Головоломку кожного вітаміну було розгадано завдяки роботі лікарів, хіміків, фізіологів, епідеміологів. Зрештою було встановлено хімічну структуру та розроблено методи синтезу вітамінів. Термін «вітаміни», яким ми користуємося й досі, з’явився завдяки польському біохіміку Казімежу Функу.

Водночас зростало розуміння важливості мінералів у раціоні. У міру виявлення вітамінів усе більше мінералів визнавалися життєво важливими для здоров’я, деякі з виділених речовин почали використовувати для збагачення певних харчових продуктів, а також створення по суті перших дієтичних добавок (Калліс Т., 2019).

Сьогодні до наших послуг велика кількість різних добавок, які можна знайти в аптеках та деяких магазинах.

Харчування та імунітет

Структура нашої імунної системи складна і залежить від багатьох факторів.

Щодня ми стикаємося з різними потенційно шкідливими речовинами. Імунна система організму є своєрідною мережею захисту, що розпізнає зов­нішні загрози, такі як бактерії, віруси та паразити, і негайно вживає заходів. У людини є два види імунітету: вроджений і адаптивний (набутий).

Вроджений імунітет — це захист першої лінії від патогенів, які намагаються проникнути в наш організм, що досягається завдяки захисним бар’єрам та неспецифічним механізмам захисту. Ці перешкоди включають шкіру, яка не пропускає більшість патогенів, слиз, що їх затримує, шлункову кислоту, яка знищує хвороботворні мікроорганізми, ферменти, що допомагають створювати антибактеріальні сполуки.

Адаптивний, або набутий імунітет — це система, яка вчиться розпізнавати збудника. У механізмі забезпечення набутого імунітету беруть участь клітини та органи нашого тіла, такі як селезінка, тимус, кістковий мозок і лімфатичні вузли. Коли чужорідна речовина потрапляє в організм, спеціальні клітини продукують антитіла та відбувається розмноження імунних клітин (включаючи різні типи лейкоцитів), які є специфічними до цього патогену, атакують і знищують його. Тоді наша імунна система адаптується, запам’ятовуючи певний патоген, і якщо він знову потрапляє до організму, ці антитіла та клітини знищують його ще ефективніше та швидше.

Пригнічувати нашу імунну систему можуть такі фактори, як похилий вік, токсини навколишнього середовища, надлишкова маса тіла, деякі хронічні захворювання, хронічний стрес, нестача сну та відпочинку, а також неправильне харчування й дефіцит поживних речовин та незамінних нутрієнтів. Дефіцит окремих речовин може призводити до зміни імунної відповіді, зокрема важливий вплив на імунітет мають вітаміни А, С, Е, В6, фолієва кислота, цинк, залізо, селен (Чандра Р., 1997).

Щодня ми стикаємося з різними потенційно шкідливими речовинами. Імунна система організму є своєрідною мережею захисту, що розпізнає зовнішні загрози, такі як бактерії, віруси та паразити, і негайно вживає заходів. У людини є два види імунітету: вроджений і адаптивний. Вроджений імунітет — це захист першої лінії від патогенів, які намагаються проникнути в наш організм. Адаптивний, або набутий імунітет — це система, яка вчиться розпізнавати збудника.

Зелені листові овочі, включаючи шпинат і капусту, а також цитрусові, містять вітамін С, якого також багато в брюссельській капусті, болгарському перці, полуниці. Селен і вітаміни групи B містяться в грибах. Серед інших продуктів з високим вмістом селену слід виділити сардини, часник, броколі, бразильські горіхи, тунець і ячмінь. Запечена картопля, нежирна куряча грудинка, нут, холодноводна риба, наприклад тунець, і банани містять вітамін В6. Вітаміну Е багато в лісових горіхах, арахісі, мигдалі та насінні соняшнику, а також у шпинаті та броколі. Щоб отримувати достатню кількість вітаміну А, важливо їсти багато різнокольорових овочів. Цинк міститься в нежирному м’ясі, зародках пшениці, птиці, нуті, йогурті та запечених бобах. Джерелом заліза є нежирне м’ясо птиці та молюсків, броколі, капуста та квасоля. Природна форма фолієвої кислоти міститься в квасолі, гороху та зелених листових овочах (Сайкат М. і співавт., 2022).

В ідеалі ми маємо отримувати всі ці поживні речовини з їжі. Дотримання здорового раціону харчування може запобігти їх дефіциту. Однак бувають ситуації, за яких людина не завжди може їсти різноманітну корисну їжу або має підвищену потребу в поживних речовинах. У такому разі дієтичні добавки можуть допомогти заповнити ці прогалини. Варто підкреслити, що їх не слід розглядати як заміну здорової дієти.

Що пропонують аптеки?

Обсяг аптечного ринку дієтичних добавок, що підтримують функції імунної системи, в Україні за підсумками 2022 р. становить 222,7 млн грн за 1 млн упаковок*. Великою популярністю користуються мультивітамінні комплекси, комплекси пре- та пробіотиків, бета-глюкани.

Мультивітамінні комплекси зазвичай містять у складі комбінацію інгредієнтів, зокрема різні групи вітамінів, цинк, фолієву кислоту тощо. Інші — фокусуються на 1–2 основ­них речовинах, наприклад вітамін С + цинк, вітамін C + D3 + цинк, вітаміни групи В + магній тощо. Часто під одним брендом реалізується лінійка різноманітних продуктів, тож можна підібрати той, що задовольняє конкретні потреби.

Популярністю користуються також дієтичні добавки, які містять комплекси життєздатних лакто- і біфідобактерій, а також добавки, до складу яких входять бета-глюкани. Бета-глюкани представляють сімейство полісахаридів мономерів D-глюкози, з’єднаних за допомогою бета-глікозидних зв’язків і відрізняються між собою молекулярною масою і тривимірною структурою. Вони містяться в деяких видах грибів, злаках, морських водоростях, дріжджах.

Дієтичні добавки, що підтримують функції імунної системи, іноді призначають лікарі. Основними прескрайберами є терапевти/сімейні лікарі, педіатри, дерматологи/венерологи, отоларингологи, а також гінекологи. Найчастіше — при гострих респіраторних інфекціях верхніх та нижніх дихальних шляхів**.

Важливо підкреслити, що перш ніж приймати будь-яку добавку, доцільно проконсультуватися з лікарем первинної медичної допомоги, який ознайомлений з вашою історією хвороби. Проте навіть під час вживання дієтичних добавок не варто забувати про звичайну здорову їжу, а також про те, що дієтичні добавки не є лікарськими засобами і, відповідно, не мають лікувального ефекту.

Катерина Дмитрик,
за матеріалами www.hsph.harvard.edu, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.medicalnewstoday.com, www.betternutrition.com
*За даними аналітичної компанії Proxima Research.
**За даними проєкту RxTest аналітичної компанії Proxima Research.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті