Чи є корисною йога для осіб літнього віку?

21 Березня 2023 1:36 Поділитися

Багато хто знає, що йога є корисною практикою як для фізичного, так і для психічного здоров’я людини. У більшості вона асоціюється з особами молодого віку, які прагнуть мати здорове та підтягнуте тіло. Але що ми знаємо про користь йоги для людей похилого віку?

У систематичному огляді, опублікованому в журналі «Annals of Internal Medicine», вчені проаналізували 33 рандомізовані контрольовані дослідження впливу ряду практик йоги на загальну слабкість, швидкість ходи, рівновагу, силу та витривалість кінцівок, а також показники фізичної працездатності.

У дослідженні взяли участь більш ніж 2 тис. дорослих віком від 65 років. Досліджувана популяція включала людей похилого віку, які мешкають у будинку для пристарілих та осіб із хронічними захворюваннями.

Загалом, люди, які входили до груп із занять йогою, показали вищу швидкість ходи та силу нижніх кінцівок порівняно з представниками контрольної групи, яка була неактивною. Дослідники також виявили можливий позитивний вплив йоги на покращення рівноваги та сили рук.

«У близько 50% дорослих віком від 80 років відмічають м’язову слабкість, і очікується, що ця проблема буде набувати поширення у зв’язку з процесами старіння націй у багатьох країнах світу, тому потрібні додаткові засоби для боротьби із цією проблемою у літніх людей, — зазначила Джулія Левенталь (Julia Loewenthal), доктор медичних наук з Бригамської жіночої лікарні (Brigham and Women’s Hospital) в Бостоні, США. — Загалом ми не були здивовані результатами, оскільки ми бачили подібні висновки щодо інших практик, таких як тай-чи. Нас вразив ступінь покращення швидкості ходьби багатьох учасників».

Отримані дані свідчать про те, що лікарі можуть розглядати практику йоги в цілому як частину стратегії підтримання здорового старіння разом з уже встановленими методиками, такими як середземноморська дієта. Йога може стати чудовим варіантом фізичної активності у разі, коли фітнес чи аеробіка є занадто складними або протипоказані людям літнього віку.

За матеріалами www.mdedge.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті