Нові технології у біохімії: як науковці пришвидшують пошуки ліків від раку?

22 Березня 2023 5:31 Поділитися

Метаболізм сильно впливає на інші клітинні процеси. Однак взаємодії між метаболітами та білками, які забезпечують цей зв’язок, часто мають низьку спорідненість і їх важко виявити, що заважає розумінню цієї важливої галузі клітинної біохімії.

Тому вчені з Університету здоров’я штату Юта (University of Utah Health) розробили платформу MIDAS (Mass spectrometry Integrated with equilibrium Dialysis for the discovery of Allostery Systematically), яка може визначати взаємодії «білок — метаболіт» з високою чутливістю. Вони проаналізували 33 ферменти центрального вуглецевого метаболізму та ідентифікували 830 взаємодій білкових метаболітів, які були переважно раніше не відомі, але також включали відомі регулятори, субстрати, продукти метаболізму та їх аналоги.

Також було виявлено, що як аденозинтрифосфат, так і довголанцюгові жирні кислоти пригнічують лактат-дегідрогеназу А (Lactate Dehydrogenase A — LDHA), але не LDHB, у фізіологічних концентраціях in vitro. Обробка клітин довголанцюговими жирними кислотами спричинила втрату взаємоперетворення пірувату/лактату, але лише в клітинах, залежних від LDHA.

«Ми припускаємо, що ці регуляторні механізми є частиною метаболічного зв’язку, який забезпечує виживання клітини в поживному середовищі, що постійно змінюється, і що MIDAS дозволяє ширше та глибше розуміти ці зв’язки», — зауважили дослідники.

Порушення мережі метаболічних процесів може призвести до захворювань. За словами учених, визначення додаткових взаємодій у мережі сприятиме кращому розумінню першопричин захворювань і розробці нових терапевтичних підходів. Тому відкриття технології MIDAS може допомогти прискорити відкриття ліків, що застосовуються при раку та захворюваннях метаболічного характеру.

За матеріалами www.biorxiv.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті