Як утилізувати протерміновані ліки, що надійшли як гуманітарна чи благодійна допомога?

22 Березня 2023 10:22 Поділитися

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) в Івано-Франківській обл. повідомляє про дії, які необхідно вчинити отримувачу гуманітарної допомоги, якщо в ліків, які надійшли в якості гуманітарної допомоги, закінчився термін придатності.

Отже, відповідно до Порядку вивезення за межі України або знищення неякісних та непридатних для споживання товарів (предметів) гуманітарної допомоги, затвердженого постановою КМУ від 28.04.2000 р. № 728, товари (предмети) гуманітарної допомоги ввозяться на митну територію України тільки за наявності документального підтвердження якості, безпеки та можливості їх споживання.

Товари (предмети) гуманітарної допомоги, термін придатності яких на момент перетину державного кордону закінчився та щодо яких відсутнє документальне підтвердження можливості їх споживання, на митну територію України не допускаються.

Лікарські засоби, які надійшли в якості гуманітарної допомоги та через деякий час стали непридатними для подальшого використання у зв’язку з порушенням умов зберігання, закінченням терміну придатності, механічного/хімічного впливу, набувають статусу «відходів» та передаються для утилізації або знешкодження суб’єктам господарювання, які мають відповідні ліцензії на провадження господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами безпосередньо або через постачальників.

Відповідно до п. 6 наказу МОЗ України від 24.04.2015 р. № 242 суб’єкти господарювання, які мають ліки, що не підлягають подальшому використанню, подають Держлікслужбі як органу державного контролю за місцем провадження діяльності інформацію про передачу таких препаратів на утилізацію або знешкодження в паперовому та електронному вигляді за формою, наведеною в додатку 2 до наказу № 242, з наступними супровідними документами:

  • повідомленням, у якому зазначається причина утворення відходів;
  • завіреною належним чином копією акта прийому — передачі (з підписами і печатками одержувача і підприємства, що передає на знищення/утилізацію);
  • завіреними належним чином копіями документа, що підтверджує надходження гуманітарної допомоги (всі сторінки), сертифіката якості, що видається виробником (за наявності).

За матеріалами dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті