Визначення уропатогенів та їх чутливості за 40 хв? NICE надає рекомендації

27 Березня 2023 11:10 Поділитися

Національний інститут здоров’я та якості медичної допомоги Великобританії (National Institute for Health and Clinical Excellence — NICE) 21 березня опублікував проєкт рекомендацій щодо тестувань у місцях надання медичної допомоги задля покращення призначення протимікробних засобів при інфекціях сечовивідних шляхів. Відповідну швидку діагностику названо «перспективною», проте перш ніж її можна буде застосовувати в рамках Національної служби охорони здоров’я (National Health Service — NHS), потрібно отримати більше даних про точність тестів. Остаточне затвердження рекомендацій заплановано на 4 травня 2023 р. У них йдеться про те, що нові тести (деякі з яких ще не отримали регуляторного схвалення) не рекомендовані до рутинного використання в місцях надання медичної допомоги, а перегляд відповідного рішення можливий за умови надходження доказів користі. До кінця березня триватиме їх публічне обговорення.

Якщо буде проведено подальші дослідження, результати яких підтвердять можливість покращити призначення протимікробних препаратів за допомогою тестів, можна буде розпочати їх використання в NHS. Потрібні додаткові докази щодо їх клінічної та економічної ефективності, зазначено в повідомленні NICE. Деякі з уточнювальних досліджень вже тривають (наприклад, випробування TOUCAN, www.spcr.nihr.ac.uk). Коли будуть доступні додаткові дані, комітет збереться, щоб вирішити, чи можна переглянути рекомендації та рекомендувати технології для раннього доступу в NHS.

Експертний комітет NICE виділив в якості перспективних чотири тести, які дають результати менш ніж за годину та можуть бути виконані медичним працівником за межами лабораторії в закладі первинної медичної допомоги. Розробники технології стверджують, що вони можуть визначити наявність бактерій у зразку сечі менш ніж за 15 хв. За 40 хв можна буде встановити наявність у сечі 6 найбільш розповсюджених уропатогенів або чутливість збудників до 5 антибіотиків, що призначають найчастіше.

У повідомленні NICE також зазначено, що 1/5 частина (7 із 31,4 млн) антибіотиків, призначених у 2019–2020 рр. в Англії, використовувалася при інфекціях нижніх сечових шляхів. На сьогодні інфекції сечових шляхів діагностують за допомогою комбінації клінічних симптомів, тестів на тест-смужках і лабораторних аналізів. При цьому визначення чутливості мікрофлори може тривати від 24 до 72 год. Важливо, що призначення антибіотиків людям без бактеріальної інфекції підвищує ризик стійкості до антибіотиків. Неправильна діагностика інфекцій сечових шляхів або призначення неефективного антибіотика також можуть призвести до хронізації патології, а в деяких випадках — до сепсису. Можливість швидко та точно визначати наявність показань до антибактеріальної терапії надасть можливість раціоналізувати її використання при таких інфекціях.

За матеріалами www.nice.org.uk; www.spcr.nihr.ac.uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*