Система обліку ліків та медичних виробів e-Stock: МОЗ та МЗУ презентували результати пілотного проєкту

24 Березня 2023 4:37 Поділитися

E-Stock — це система управління запасами лікарських засобів та медичних виробів, у якій будуть зібрані всі дані про потребу, доставляння, наявність препаратів у лікарнях, їх використання, утилізацію тощо.

«E-Stock — важливий крок до цифровізації процесів сфери охорони здоров’я. Система збиратиме інформацію про всі медичні товари, якими держава забезпечує лікарні (передбачається, що до неї буде підключено понад 10 тис. користувачів, більшість з яких — медзаклади). Дані завжди будуть актуальними, адже оновлюватимуться в режимі реального часу. Ефективне управління запасами ліків сприятиме забезпеченню рівного доступу до лікування для всіх пацієнтів», — розповіла заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

З 2 січня 2023 р. 169 закладів охорони здоров’я подавали інформацію про потреби за напрямами «Доросла онкологія» та «Ендопротези і набори для трансплантації». Мова йде про 123 позиції. У середньому процес збирання заявок, їх верифікації та розрахунку кількості до закупівлі тривав півтора місяця.

Серед переваг користувачі відзначили зручність інтерфейсу та легкість у роботі, а також оперативну реакцію ІТ-команди ДП «Медичні закупівлі України» (далі — МЗУ) на технічні запитання під час збирання даних про потреби.

З огляду на перший досвід збирання інформації про потреби через e-Stock МЗУ зафіксували кілька організаційних та функціональних проблем. Команда вже активно працює над їх вирішенням.

«На етапі «пілоту» ми протестували перший модуль системи, «познайомили» з нею лікарні та зібрали необхідний фідбек для подальшого розвитку функціоналу. Лікарні, які цьогоріч уперше подавали потребу через e-Stock, позитивно описували свій користувацький досвід, відзначаючи зручний інтерфейс та інтуїтивну зрозумілість системи. У межах наступних етапів впровадження e-Stock команда МЗУ планує розвинути функціонал системи, аби вона збирала дані про всі процеси, пов’язані із закупівлями медичних товарів, — потребу, доставлення, наявність препаратів у лікарнях, їх використання, утилізацію тощо», — зазначила заступниця гендиректора МЗУ з розвитку ІТ-технологій Альона Жужа.

Наразі завершується розробка модуля зі збирання інформації про потреби. Також на фінальному етапі перебувають процеси закупівлі послуг щодо розробки модуля закупівель, модуля логістики та модуля обліку медичних товарів.

За матеріалами, наданими МЗУ

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті