Поширення небезпечних грибкових інфекцій, стійких до ліків

31 Березня 2023 12:51 Поділитися

Candida auris — нешкідливий для здорових людей мікроскопічний гриб, проте він може спричинити розвиток небезпечних для життя інфекцій у осіб з ослабленим імунним захистом.

Учені з Центрів контролю та профілактики захворювань США (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) вивчили поширення та властивості деяких штамів C. auris у США.

Дослідження показало, що частка небезпечних інфекцій, спричинених C. auris, у США щороку зростає — з 44% у 2019 р. до 95% у 2021 р. За даними CDC, більше 30% пацієнтів з інвазивною інфекцією C. auris — наприклад, інфекцією крові, серця чи мозку — помирає.

Що ще гірше, C. auris стає все більш стійким до протигрибкових препаратів. Існує три класи протигрибкових лікарських засобів, і спочатку дріжджі часто були стійкими до двох із них, але зараз вони розвивають стійкість до третьої лінії захисту, нового напівсинтетичного класу протигрибкових ліків під назвою ехінокандіни.

Дослідження показало, що кількість випадків C. auris, стійких до ехінокандинів, у 2021 р. приблизно в 3 рази перевищувала кількість випадків, виявлених у кожному з попередніх 2 років.

Таке стрімке поширення інфекції пояснюють декількома теоріями. Дехто стверджує, що зміна клімату сприяла поширенню цього гриба, адже він краще розвивається за більш високої температури порівняно з іншими дріжджами. Згідно з іншою теорією на фоні елімінації інших видів грибів надмірним використанням антимікробних агентів більш стійкий C. auris краще розмножується. Також однією з причин швидкого поширення гриба є його легка передача, наприклад один з перших спалахів, зареєстрованих у Великобританії, був пов’язаний з термометрами, які клали під пахви пацієнтам.

Тому раннє виявлення осіб, які є носіями C. auris, разом з кращим контролем інфекції та новими протигрибковими препаратами є одним з найкращих способів запобігти подальшому поширенню інфекції.

За матеріалами www.acpjournals.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті