Сезонна депресія: як впоратися без ліків?

У сучасному світі залишатися спокійним доволі складно. Постійні стреси, економічні негаразди, війна — усе це позначається на нашому здоров’ї. І от у якусь хвилину ми починаємо розуміти, що життя втрачає свої барви і сенс, просто не можемо виспатися, нас не покидає відчуття роздратованості і смутку. Ймовірно, це депресія — порушення у психічній рівновазі нашого організму.

Депресія: шляхи вирішення проблеми

За даними ВООЗ, депресивні порушення відмічають у майже 300 млн людей у світі. Депресія проявляється по-різному: від зниження настрою і відчуття безнадії до втрати інтересу до життя. Має місце постійна фізична втома, порушення сну, втрата апетиту, зниження лібідо.

Вагому частку серед депресивних порушень займають сезонно-афективні розлади. Ранньою весною через недостатність сонячного світла в організмі спостерігається дефіцит синтезу серотоніну — медіатора гарного настрою, у результаті чого може розвиватися депресія. Лікування при сезонній депресії зазвичай включає фототерапію, психотерапію та прийом антидепресантів (Kurlansik S.L., Ibay A.D., 2012).

Альтернатива застосуванню антидепресантів

Антидепресантна терапія потребує тісної взаємодії пацієнта з лікарем — від моменту підбору лікарських засобів і до подальшого конт­ролю за станом хворого після їх призначення. Для тих, хто прагне попіклуватися про свій психічний стан та не готовий приймати антидепресанти, альтернативою може стати споживання нутрієнтів, біологічно активні речовини в складі яких покликані сприяти нормалізації психологічного стану. Так, наприклад, у клінічній настанові, підготованій Всесвітньою федерацією товариств біологічної психіатрії (World Federation of Societies of Biological Psychiatry — WFSBP) та Канадською мережею терапії настрою та тривоги (Canadian Network for Mood and Anxiety Treatments — CANMAT), рекомендовано вживання продуктів на основі шафрану і куркуми при депресивних станах. Рішення щодо рекомендації було прийнято на основі результатів мета­аналізу клінічних досліджень, що продемонстрували їх корисні властивості (Sarris J. et al., 2022).

Природний «антидепресант»

На увагу в цьому контексті заслуговує дієтична добавка Саффрон®, 1 капсула якої містить:

  • екстракт шафрану (Crocus sativus) — 28 мг (mg);
  • екстракт кореня куркуми (Curcuma Longa), стандартизований до 95% куркуміну — 50 мг (mg);
  • вітамін В6  — 5,4 мг (mg);
  • магній у формі карбонату магнію — 50 мг (mg).

Особливості складу дієтичної добавки Саффрон®

  • Екстракт шафрану (Crocus sativus) — основний компонент комплексу Саффрон®. Екстракт шафрану містить кроцин, кроцетин, пікрокроцин і сафранал, завдяки яким він широко використовується в продуктах харчування та фармацевтиці (Bian Y. et al., 2020).

За даними рандомізованих клінічних досліджень, антидепресивні властивості шафрану є співставними з такими селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну та трициклічних антидепресантів (Marx W. et al., 2019). Для визначення таких властивостей було проведено метааналіз 23 випробувань. Використання шафрану у порівнянні з плацебо при симптомах депресії і тривоги мало позитивні наслідки, які проявлялися також у разі вживання його екстракту як доповнення до анти­депресантів. На основі метааналізу зроблено висновок, що вживання шафрану може бути доцільним при симптомах депресії та тривоги (Marx W. et al., 2019). Крім того, додатково повідомлялося про можливість його використання при передменструальному синдромі, післяпологовій депресії і порушеннях сну. Було доведено позитивні властивості шафрану як у разі його вживання самостійно, так і в комбінації з іншими речовинами чи антидепресантами (Lopresti A.L., Drummond P. D., 2014; Shamabadi A., Hasanzadeh A., Akhondzadeh S., 2022).

  • Екстракт кореня куркуми здавна використовувався в нетрадиційній медицині як протизапальний і антиревматичний засіб. Сучасні дослідження довели, що куркума також має антиоксидантні, антимутагенні і протимікробні властивості. Вживання куркуми на фоні стресу дозволяє нівелювати його негативний вплив на концентрації серотоніну, 5-гідроксиіндолоцтової кислоти, норадреналіну та дофаміну, що визначає її антидепресивні властивості (Prasad S., Aggarwal B.B., 2011). Припускають, що куркума може проявляти гепатопротекторну, кардіопротекторну і гіпоглікемічну властивості (Prasad S., Aggarwal B.B., 2011).
  • Вітамін В6 (піридоксин) — водорозчинна речовина, яка метаболізується в організмі до піридоксальфосфату, що бере участь в обміні ліпідів, вуглеводів та важливих аміно­кислот — гліцину, гамма-аміномасляної кислоти дофаміну, норадреналіну та серотоніну, необхідних для нормального функціонування центральної та периферичної нервової системи (Johnson L., 2022).
  • Карбонат магнію — неорганічна сполука, що бере участь у ряді патофізіологічних перетворень в організмі. Зокрема, він задіяний у проміжному метаболізмі, реплікації та відновленні ДНК, транспортуванні іонів калію та кальцію, сприяє зниженню збудливості нейронів та пригнічує нервово-м’язову передачу (Dribben W.H. et al., 2010).

Таким чином, дієтична добавка Саффрон® стане у нагоді людям, що піклуються про своє психічне здоров’я та прагнуть зберегти рівновагу у ці непрості часи, особливо навесні, коли сили у багатьох вже «на нулі», а перші сонячні дні затримуються.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
UA-SAFF-PUB-032023-022

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті